Guvernatorul BNM: Este cert că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI

  • 18 Decembrie 2020 08:00
Guvernatorul BNM: Este cert că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, este convins că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI. Potrivit lui, din cauza unor inițiative nefaste precum anularea Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat sau altfel spus „Legea miliardului”, Fondul Monetar Internațional (FMI) va fi nevoit să facă un pas înapoi. Totodată, eventualele negocieri cu FMI vor fi mult mai dificile. Precizarea a fost făcută în cadrul unui interviu acordat presei, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului, între acțiunile ce urmau să fie îndeplinite de către autoritățile naționale, după ce în luna iulie 2020 autoritățile Republicii Moldova și reprezentanții FMI au agreat la nivel de experți un Program de reforme economice, s-a înscris modificarea cadrului legislativ pentru consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei, precum și numirea de către Parlament a noilor viceguvernatori ai BNM.

Candidatura lui Alexandru Savva pentru funcția respectivă a fost propusă parlamentului încă în luna mai 2020, după ce un post de viceguvernator a devenit vacant. Ulterior, după ce mandatele altor doi viceguvernatori au expirat în luna iulie a acestui an, a fost propus Parlamentului candidaturi pentru aceste funcții. Toți candidații sunt foarte buni specialiști, asigură guvernatorul BNM. El spune că sunt persoane integre, responsabile, capabile să muncească în interesul statului și în beneficiul cetățenilor. Până acum, Parlamentul nu a aprobat toate candidaturile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău