Guvernatorul BNM, despre recuperarea fraudei bancare

  • 16 Mai 2019 18:00
Guvernatorul BNM, despre recuperarea fraudei bancare

Până în prezent, au fost recuperați 2,285 miliarde de lei din cele peste 13 miliarde care reprezintă creditul de urgență acordat de către Banca Națională a Moldovei. Despre aceasta a anunțat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă joi, 16 mai, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului, o parte din bani au fost recuperați prin rambursarea creditelor vechi de la cele trei bănci falimentate – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Altă parte  a fost recuperată prin lichidarea activelor. Circa 850 de milioane de lei au fost recuperați de la persoanele condamnate pentru frauda bancară.  

Întrebat despre solicitarea deputaților Blocului ACUM de a desecretiza raportul Kroll 2, Octavian Armașu a declarat că BNM a primit mai multe solicitări în acest sens din partea unor parlamentari, însă este surprins de insistență, deoarece Banca a anunțat nu o dată că Kroll 2 a fost ridicat de procuri încă în martie 2018. „Banca Națională nu deține acest raport. Noi nu-l avem fizic. El a fost ridicat, conform procedurilor de urmărire penală, în cadrul dosarului fraudei bancare”, a declarat Octavian Armașu.

Frauda bancară a avut loc în perioada 2007-2014. Prejudicierea celor trei bănci comerciale, care în consecință au fost lichidate, a impus intervenția statului și alocarea mijloacelor bugetare în mărime de 13,34 miliarde de lei.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău