Guvernarea neagă că proiectul de „raționalizare” a cheltuielilor bugetare ar avea legătură cu suspendarea de către UE a asistenței macro-financiare
-
01 August 2018 19:29
Guvernul de la Chișinău a aprobat un proiect de „raționalizare” a cheltuielilor bugetare. Urmează a fi modificate cheltuielile în domeniul educației pentru a fi diminuate cu 5-10% în următorii ani. Aceasta ar însemna o reducere cu câteva sute de milioane lei pe an, se menționează într-o notă la proiect a Ministerului Finanțelor. Autoritățile neagă că raționalizarea cheltuielilor ar avea vreo legătură cu suspendarea asistenței macro-financiare de către Uniunea Europeană și afirmă că astfel vor să-și realizeze angajamentele asumate față de Fondul Monetar Internațional.
Guvernul Republicii Moldova își propune să raționalizeze cheltuielile. Exercițiul pilot va începe în acest an în domeniul educației, mai exact în învățământul superior și cel profesional tehnic. Autoritățile vor să obțină economii între 5 și la 10 la sută, însă spun că acești bani vor rămâne la bugetul ministerului educației.
Guvernarea neagă că acest proiect ar avea vreo legătură cu faptul că Uniunea Europeană a suspendat asistența macro-financiară pentru Republica Moldova.
„Ne gândim să facem această evaluare, dacă sunt rezerve, nu este vorba despre a extrage mijloace din domeniul educației, ci de reorientare pe interior în domeniul educației. Este continuarea eficientizării cheltuielii banilor publici, la recomandarea FMI. Acest exercițiu a început în toamna anului 2016 și nu este nicio legătură cu suspendarea finanțării macro-financiare a UE”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor de la Chișinău, Ion Chicu.
Experții economici spun că mecanismul de a raționaliza cheltuielile este unul bun, dar oricum există unele riscuri.
„Proiectul este un pic ambițios și lipsește participarea impunătoare a ministerelor de ramură. Aici Ministerul Finanțelor taie și împarte cui dorește, ori noi avem ministere de ramură care trebuie să facă politici. Un alt risc este legată de componența comitetului care va supraveghea felul în care sunt raționalizate cheltuielile și vedem doar 6 ministere, iar la noi sunt 9. Să înțeleg că trei sunt scoase din joc și nu vor fi raționalizate? Ceea ce mi se pare straniu”, a declarat analistul economic, Viorel Gârbu.
La baza proiectului de diminuare a cheltuielilor stă faptul că în ultimii ani, sprijinul bugetar sub formă de granturi externe a scăzut, dar și faptul că frauda bancară care a avut loc în Republica Moldova, a dus la creșterea semnificativă a datoriei publice. În special, e menționată datoria emisă pentru ajutorarea sectorului bancar aflat în dificultate, adică a garanțiilor de 13,5 miliarde lei, emise de Guvernul Leancă și Gaburici, transformate în anul 2016 în datorie publică. Amintim că Iurie Leancă este actualmente vicepremier pentru integrare europeană, iar Chiril Gaburici este ministru al economiei.