Guvernarea a retras proiectul amnistiei fiscale sub presiunea Fondului Monetar Internațional

  • 01 Martie 2017 14:34
0%
00:00:00
00:00:00

Guvernarea a retras proiectul amnistiei fiscale sub presiunea Fondului Monetar Internațional, aceasta fiind una din condițiile evaluării pozitive prezentate marți, 28 februarie, de șeful grupului de experți, consideră analiștii economici.

În același timp, ei menționează că pentru a îndeplini condițiile Memorandumului semnat anul trecut cu FMI, vor fi majorate tarifele la unele servicii. 

Cele două proiecte de legi privind amnistia fiscală și liberalizarea capitalului au fost retrase din Parlament. Șeful Legislativului Andrian Candu, care este și unul din autori, a motivat decizia prin faptul că au fost constatate mai multe deficiențe.

Nu este întâmplător că acestea au fost retrase chiar înainte de încheierea vizitei echipei de experți ai FMI, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță. În opinia sa, Fondul ar fi cerut în mod expres retragerea celor două proiecte.

Concluziile formulate de echipa de experți ai Fondului după vizita de documentare la Chișinău sunt pozitive pentru Republica Moldova și arată că autoritățile îndeplinesc obligațiunile Memorandumului, consideră expertul Roman Chircă. În același timp, el a menționat că una din condiții este și ajustarea tarifelor la energia electrică și termică.

Premierul Pavel Filip a vorbit la finalul vizitei misiunii FMI la Chișinău despre revizuirea tarifelor conform metodologiei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică care vor permite acoperirea costurilor operaționale, investițiilor efectuate în sector, pierderile pe rețea și a devierilor financiare acumulate în anii 2011-2015.

Amintim că în iunie anul trecut, Ministerul Economiei și Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova au semnat Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare, înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012 – 2015. Este vorba de o sumă de peste 1,6 miliarde de lei. Perioada de recuperare a datoriilor urma să înceapă de la 1 ianuarie, dar, deocamdată, tarifele nu au fost revizuite.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău