Guccifer, care ar fi oferit e-mail-uri furate pentru WikiLeaks, ar fi agent al serviciilor ruse

  • 24 Martie 2018 13:55
Guccifer, care ar fi oferit e-mail-uri furate pentru WikiLeaks, ar fi agent al serviciilor ruse

Guccifer 2.0, hackerul singuratic care ar fi furnizat WikiLeaks e-mail-urile furate din serverele Comitetului Național Democratic al SUA, ar fi un agent al GRU, puternicele servicii secrete militare ruse, susține o anchetă realizată de „Daily Beast".

Nu s-a știut niciodată cine se află în spatele pseudonimului Guccifer 2.0, decât că era inspirat de Guccifer, alias Marc Lazăr, hacker român aflat momentan după gratii în Statele Unite, care a susținut întotdeauna pe un blog că este român și că acționează singur. Potrivit „Daily Beast", însă, ar lucra în mod direct pentru serviciile ruse.

Guccifer 2.0 a apărut pe 15 iunie 2016, după ce o firmă de securitate informatică a adus împotriva Rusiei acuzația de intruziune în serverele Partidului Democrat. De atunci, timp de șapte luni, presupusul hacker singuratic a transmis materialul către WikiLeaks și a publicat diferite postări pe un blog și pe Twitter, în care susținea că este un "activist" independent român. O poveste în care au crezut puțini.
Legătura dintre Guccifer 2.0 și GRU a fost descoperită de Kyle Ehmke, un cercetător la firma de securitate informatică ThreatConnect. Guccifer folosea un nume anonimizator numit „Elite Vpn" pentru a se preface că se conectează din Franța, dar o dată ar fi uitat să activeze serviciul, lăsând urme. Lucrând la adresa IP, anchetatorii americani l-ar fi identificat astfel pe Guccifer 2.0 drept un agent din GRU care lucrează în cartierul general al agenției în Strada Grizodubova, la Moscova. 

Guccifer ar putea avea „implicații substanțiale în ancheta cu privire la posibilele dezacorduri dintre președintele Donald Trump și Rusia", potrivit site-ului american. Robert Mueller, procurorul special al așa-zisului caz RusiaGate, ar conduce și ancheta despre Guccifer 2.0 și ar fi adus în echipa sa agenți FBI, care încearcă să îl găsească.

Pe 22 iulie 2016, WikiLeaks a început să facă publice 19.000 de e-mail-uri și 8.000 de documente furate de Guccifer 2.0. În timp ce Donald Trump le relansa, consilierul său politic de atunci, Roger Stone, a intrat în contact cu Guccifer 2.0 prin intermediul serviciului de mesagerie al Twitter. Și, în august 2016, a publicat un articol în „Breitbart News" pentru a contesta acuzațiile aduse împotriva Rusiei în baza conversațiilor sale private cu Guccifer 2.0.
Însă, există și o altă ipoteză despre identitatea reală a lui Guccifer 2.0, cum că în spatele acestui pseudonim ar fi Partidul Democrat, care se preface că este un agent rus care se dă drept un hacker român. O ipoteză acreditată recent și de Marc Lazăr, Guccifer I, într-o conversație telefonică la Fox News, din celula sa. 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău