Grupul Trans-Oil a reluat exportul de cereale din România și R. Moldova (Mold-street)

  • 25 Iulie 2021 13:39
Grupul Trans-Oil a reluat exportul de cereale din România și R. Moldova (Mold-street)

Un transport de circa 75.000 de tone de orz din România a fost expediat din portul Constanța în țările din Golful Persic, anunță grupul Trans-Oil, potrivit Mold-street.com.

Acesta este cel mai mare transport de până acum din Constanța în acest sezon de tranzacționare, susțin reprezentanții grupului, care deține mai multe active și companii în România, Republica Moldova și alte state.

Totodată, potrivit sursei citate, ei precizează că deja se fac exporturi de cereale și din Republica Moldova prin terminalul cerealier din Portul Internațional Liber Giurgiulești.

De notat că din vara anului trecut, sub pretextul asigurării securității alimentare ca urmare a secetei și recoltei mici din 2020, autoritățile au impus o serie de restricții la exportul de grâne. 

În consecință, în a doua jumătate a anului 2020 și primul trimestru al anului 2021, s-a atestat o scădere dramatică a exporturilor prin terminalul cerealier din Portul Internațional Liber Giurgiulești, deținut de Trans-Oil Group.

În primul trimestru al anului 2021 grupul Trans-Oil, controlat de omul de afaceri Vaja Jhashi, care este considerat cel mai mare exportator de cereale și oleaginoase din Republica Moldova, nu a exportat însă niciun kilogram de grâu. În schimb alte companii au continuat exporturile.

Rezultatele primelor două săptămâni de seceriș din acest sezon denotă că în 2021 recolta de cereale va fi mai bogată decât în anul trecut, chiar dacă campania de recoltare a început mai târziu din cauza ploilor.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, până la mijlocul săptămânii trecute, s-a recoltat grâu de pe o suprafață de circa 59.000 hectare, recolta globală fiind de 268.414 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4,5 tone de grâu per hectar.

Estimările Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că, în acest an, recolta medie va constitui 3,3-3,6 tone de grâu la hectar, în timp ce roada medie în ultimii 10 ani a constituit 2,9 tone. Astfel ar putea fi recoltate peste un milion de tone de grâu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău