Grupul G7, ședință de urgență privind criza din Afganistan

  • 24 August 2021 12:12
Grupul G7, ședință de urgență privind criza din Afganistan

În cadrul Summitului G7, Marea Britanie, Germania și Franța vor cere mai mult timp pentru evacuarea civililor din Afganistan.

Marea Britanie, Germania și Franța vor cere mai mult timp pentru evacuarea civililor din Afganistan, cu ocazia Summitului G7 de astăzi, organizat de Guvernul britanic.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, urmează să decidă dacă va extinde termenul retragerii trupelor americane care, potrivit înțelegerii cu talibanii, ar trebui să părăsească Afganistanul până pe 31 august.

Aliații Statelor Unite spun că operațiunea de evacuare nu se va putea încheia până la sfârșitul lunii, dar un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru BBC că orice amânare va avea consecințe.

Zeci de mii de oameni au fost preluați de pe aeroportul din Kabul după ce talibanii au revenit la putere, însă mulți alți afgani încearcă să scape de noul regim.

Premierul britanic Boris Johnson și președintele american Joe biden au avut o convorbire telefonică aseară despre procesul de evacuare din Afganistan.

Potrivit unui purtător de cuvânt britanic, cei doi lideri au discutat despre eforturile din aceste zile ale Statelor Unite și Marii Britanii de coordonare și evacuare rapidă a cetățenilor occidentali și a afganilor care au lucrat pentru forțele NATO.

Boris Johnson și Joe Biden au căzut de acord să continue să lucreze împreună pentru evacuarea celor eligibili și după expirarea termenului de 31 august, când trupele americane se vor trage din Afganistan.

Nu este clar în acest moment, logistic, cum vor putea continua aceste evacuări fără sprijinul militarilor americani. Anterior, ministrul apărării britanic, Ben Wallace, a declarat că trupele britanice nu vor rămâne în Afganistan fără militarii americani.

Ben Wallace: Au mai rămas ore, și nu săptămâni. Trebuie să folosim fiecare minut ca să îi scoatem pe oameni din țară.


Reporter: Grupul G7 se va întruni astăzi într-o ședință de urgență pentru a discuta criza din Afganistan.

Întâlnirea a fost convocată de Boris Johnson, Marea Britanie deține președinția rotativă a G7 și va avea loc virtual.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău