Grupul de mercenari Wagner, suspectat că intervine în criza din Mali. „Armata din umbră” a lui Putin primește un nou avertisment

  • 21 Noiembrie 2021 10:22
Grupul de mercenari Wagner, suspectat că intervine în criza din Mali. „Armata din umbră” a lui Putin primește un nou avertisment

Statele Unite suspectează grupul rusesc de mercenari Wagner că se amestecă în conflictul din Mali, complicând și mai mult lucrurile, iar secretarul american de stat Antony Blinken a transmis, sâmbătă, un avertisment în acest sens, transmite DIGI24.ro.

La rândul lor, miniștrii francezi de externe și apărării, Jean-Yves Le Drian și Florence Parly, au avut la 12 noiembrie, la Paris, o întrevedere cu omologii lor ruși, Serghei Lavrov și Serghei Șoigu, cărora le-au transmis că ar fi inacceptabilă desfășurarea mercenarilor Wagner în spațiul sahelo-saharian, potrivit unui comunicat al diplomației franceze.

Grupul Wagner este considerat o adevărată „armată din umbră” a Rusiei. Prezența mercenarilor Wagner a fost semnalată până acum în Ucraina, în Siria și în unele țări din Africa. Potrivit unor jurnaliști și unor organizații neguvernamentale, Rusia se folosește de grupul Wagner și de mercenarii săi pentru a-și atinge anumite interese în străinătate, deși Kremlinul neagă orice legătură între stat și această organizație militară. 

Junta aflată la putere la Bamako, în Mali, amenință că va recurge la serviciile acestei societăți private rusești, suspectată a fi apropiată președintelui rus Vladimir Putin, pentru a ajuta în lupta împotriva jihadiștilor, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

Ce se întâmplă în Mali

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a arătat, sâmbătă, total nemulțumit de o asemenea intervenție și a cerut o tranziție rapidă către o putere civilă în această țară marcată de violențe.

Aflat în vizită în Senegal, ultima etapă a turneului său african, Blinken a declarat că SUA contribuie alături de Mali și de alți parteneri la eforturile pentru „stabilitate” în această țară, scenă a unor atacuri jihadiste frecvente pe fondul confruntărilor intercomunitare. „Aș vrea doar să adaug că ar fi nefericit cazul în care actori străini se angajează în această țară făcând lucrurile și mai dificile și mai complicate, mă gândesc în special la grupul Wagner”, a declarat presei Antony Blinken.

Citiți continuarea materialului pe DIGI24.ro.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău