Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt a fost constituit

  • 18 Decembrie 2017 08:08
Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt a fost constituit

La Chișinău, mai multe organizații nonguvernamentale au creat un grup de inițiativă pentru organizarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot, adoptat în această vară în Republica Moldova. Membrii grupului își propun să adune semnăturile necesare care să permită desfășurarea referendumului național, până la alegerile parlamentare din 2018.

Noul sistem electoral a fost introdus contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și ar favoriza partidele de la guvernare – Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc și cel al Socialiștilor al cărui lider este Igor Dodon. 

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de abrogare a modificărilor  la Codul Electoral a fost constituit în cadrul unei adunări la care au participat aproximativ 700 de cetățeni.

Desfășurarea referendumului vine să corecteze abuzul comis de către Partidul Democrat și cel al socialiștilor, susține președintele grupului, Ștefan Gligor.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă vor fi depuse în zilele următoare la Comisia Electorală pentru a începe selectarea semnăturilor.  Dacă CEC va înregistra grupul de inițiativă, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături în favoarea organizarea plebiscitului.

Unul din fruntașii PD, Andrian Candu, a declarat că organizarea unui referendum național pentru anularea sistemului mixt de vot ar însemna o risipă de bani publici, pentru că acest subiect este deja unul depășit și că va eșua la fel ca referendumul organizat recent de socialiști în Chișinău.

Sistemul electoral mixt a fost votat pe 20 iulie și promulgat în aceeași zi de președintele  Schimbarea sistemului electoral a fost votată de deputații PSRM, PDM și de cei din grupul popular european, pe fundalul unor proteste ale opoziției și ale societății civile.  Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova contrar recomandării Comisiei de la Veneția a fost criticată și de Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău