Grupul auto chinez BAIC ar putea plăti trei miliarde de euro pentru 5% din Daimler

  • 13 Mai 2019 09:09
Grupul auto chinez BAIC ar putea plăti trei miliarde de euro pentru 5% din Daimler

Grupul auto chinez BAIC vrea să achiziționeze o participație de până la 5% la producătorul auto german Daimler AG, pentru a-și asigura investiția în compania Beijing Benz Automotive, care produce în China vehicule Mercedes-Benz, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, citate de Agerpres.

O participație de 5% la Daimler este evaluată la aproape trei miliarde de euro, pe baza capitalizării bursiere de 57,6 miliarde de euro a producătorului auto german la închiderea ședinței bursiere de vineri.

BAIC a informat anul acesta Daimler în legătură cu intenția de a cumpăra o participație de 4-5% la producătorul mașinilor Mercedes-Benz. BAIC a cerut autorităților locale din Beijing să sprijine achiziția, iar grupul chinez a demarat deja cumpărarea acțiunilor de pe piață, susțin sursele.

"Prețul acțiunilor Daimler este în prezent susținut de un cumpărător care aparent vrea să-și construiască o participație", au adăugat sursele.

Reprezentanții BAIC și Daimler nu au comentat informația.

Reglementările privind preluările din Germania permit unui cumpărător să achiziționeze o participație de până la 3% fără a informa autoritățile de supervizare.

Încă din 2015, BAIC a indicat că este interesat de achiziționarea unei participații la Daimler și și-a extins eforturile după ce Li Shufu, președintele producătorului auto rival chinez Zhejiang Geely Holding Group, a cumpărat 9,69% din Daimler, în 2018, devenind cel mai mare acționar al grupului german. Geely a anunțat că vrea o alianță cu Daimler, care dezvoltă vehicule electrice și autonome, pentru a răspunde provocărilor venite de la noile rivale, cum ar fi Tesla și Uber.

La rândul său, Daimler deține 30,4% din acțiunile BAIC listate la bursa de la Hong Kong, reprezentând o participație totală de 9,55% din partenerul său chinez, conform raportului financiar al BAIC din iunie 2018.

De asemenea, Daimler deține 49% la Beijing Benz Automotive Co, principala sa societate mixtă cu BAIC, precum și 3,93% la Beijing Electric Vehicle, o subsidiară a BAIC. În plus, are o societate mixtă cu BYD.

Daimler a vândut anul trecut 653.000 de mașini în China, cea mai mare piață a sa la nivel global.

În România, Daimler are două unități de producție, la Cugir și Sebeș. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău