Gruparea Stat Islamic promite răzbunarea morții liderului său și îndeamnă la reluarea atacurilor în Europa

  • 18 Aprilie 2022 10:04
Gruparea Stat Islamic promite răzbunarea morții liderului său și îndeamnă la reluarea atacurilor în Europa

Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a promis duminică că va răzbuna moartea fostului său lider, decedat în februarie, și le-a cerut susținătorilor săi să profite de războiul din Ucraina pentru a-și relua atacurile în Europa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Pe 3 februarie, președintele american Joe Biden a anunțat moartea fostului lider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurachi, care s-a aruncat în aer în timpul unei operațiuni a forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiștilor.

Moartea sa, precum și cea a fostului purtător de cuvânt al grupării, au fost confirmate de SI pe 10 martie.

"Anunțăm, bazându-ne pe Dumnezeu, o campanie binecuvântată de răzbunare" pentru moartea liderului SI, a declarat Abu Omar al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al grupării, într-o declarație audio difuzată duminică pe Telegram.

De asemenea, SI le-a cerut susținătorilor săi să reia atacurile în Europa, profitând de "oportunitatea" "luptei între cruciați", referire la războiul din Ucraina.

Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, noul lider al organizației radicale sunite, al treilea la conducerea grupării de la crearea sa, nu a dat ocazia prea des să se vorbească pe seama sa.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak și Siria, și cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două țări, în 2017 și respectiv 2019.

Gruparea Stat Islamic își menține însă o prezență în mare măsură clandestină în Irak și Siria și conduce o insurgență susținută de ambele părți ale graniței dintre cele două țări", potrivit unui raport ONU publicat anul trecut. În Irak și Siria, organizația jihadistă ar menține "în total 10.000 de luptători activi", potrivit aceleiași surse.

SI a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru atacuri comise în Afganistan și Pakistan, iar grupări jihadiste afiliate operează pe continentul african. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău