Grup statuar Stalin, Roosevelt și Churchill, în Crimeea

  • 06 Februarie 2015 14:23
Grup statuar Stalin, Roosevelt și Churchill, în Crimeea

Un monument care reproduce cunoscuta fotografie a întâlnirii de la Ialta, din februarie 1945, dintre Stalin, Churchill și Roosevelt a fost inaugurată joi, în acest oraș din Crimeea, pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la conferința care a pecetluit destinul Europei pentru o jumătate de secol.Uriașa statuie din bronz - cu o lungime de șase metri, o înălțime…

Un monument care reproduce cunoscuta fotografie a întâlnirii de la Ialta, din februarie 1945, dintre Stalin, Churchill și Roosevelt a fost inaugurată joi, în acest oraș din Crimeea, pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la conferința care a pecetluit destinul Europei pentru o jumătate de secol.

Uriașa statuie din bronz - cu o lungime de șase metri, o înălțime de peste trei metri și care cântărește zece tone - a fost dezvelită în acordurile imnului rusesc, în prezența presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin. Statuia fostului conducător sovietic Iosif Visarionovici Stalin are 3,3 metri înălțime, cu zece centimetri mai mult decât cele în care apar președintele american Franklin Roosevelt și premierul britanic Winston Churchill, deși în realitate Stalin era mai mic de statură decât cei doi.

Monumentul este amplasat în apropierea Palatului Livadia, locul în care s-a desfășurat, între 4 și 11 februarie 1945, Conferința de la Ialta dintre conducătorii principalilor învingători ai celui de-al Doilea Război Mondial, SUA, Rusia și Marea Britanie. Contextul este însă cu totul diferit în prezent, ceremonia de inaugurare a statuii fiind organizată într-o perioadă în care relațiile dintre Rusia și Occident sunt la un nivel extrem de scăzut din cauza amestecului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei al cărui bilanț este deja de peste 5.300 de morți, potrivit ONU.

În timpul Conferinței de la Ialta, 'liderii marilor puteri au dovedit voința de a discuta și abilitatea de a duce un dialog', a afirmat Serghei Narîșkin joi, întrebându-se, retoric, dacă actualii lideri politici 'din secolul al XXI-lea au și ei nevoie să aștepte o catastrofă mondială pentru a-și aduce aminte de importanța negocierilor și de posibilitățile oferite de diplomație'.

Monumentul a fost creat în urmă cu zece ani de sculptorul rus Zourab Tsereteli și urma să fie instalat în Crimeea în 2005, când s-au împlinit 60 de ani de la Conferința de la Ialta. Pe atunci, Crimeea făcea parte din Ucraina, iar autoritățile locale au renunțat la această inițiativă ca urmare a numeroaselor proteste, în special din partea populației tătare.

Reprezentați ai acestei minorități au denunțat și în 2015 inaugurarea grupului statuar. 'Stalin reprezintă pentru ucraineni, tătarii din Crimeea și multe alte popoare un regim terorist criminal care a omorât milioane de persoane', a afirmat, într-un comunicat de presă, un deputat din partea comunității tătare, care numără aproximativ 300.000 de persoane, echivalentul a 12% din întreaga populație a Peninsulei Crimeea.

Tătarii din Crimeea au fost deportați în 1944 la ordinul lui Stalin, care i-a acuzat că ar fi colaborat cu naziștii, și au putut reveni în această regiune abia după Perestroika din ultimii ani de existență a fostei URSS. După declararea independenței Ucrainei, în 1991, au devenit cetățeni ucraineni. Ei s-au opus anexării peninsulei la Rusia și au boicotat referendumul din 2014 prin care s-a luat decizia în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău