Grup specializat în contrabandă cu țigări, condus de un cetățean al R.Moldova, deconspirat de DIICOT al României

  • 17 Mai 2018 14:58
Grup specializat în contrabandă cu țigări, condus de un cetățean al R.Moldova, deconspirat de DIICOT al României

Un grup infracțional specializat în contrabandă cu țigări, urmărit din noiembrie 2016, a fost destructurat în urma perchezițiilor desfășurate în cadrul operațiunii DIICOT "Ziua Z", peste 20 de persoane fiind cercetate în cauză, informează un comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, transmis, joi, AGERPRES.

„Din actele administrate în cauză, până în prezent au rezultat indicii privind existența și funcționarea unei grupări infracționale care acționa în mod constant și ofensiv pe raza județului Iași, în scopul introducerii ilegale de țigarete în România, prin achiziționarea de cantități însemnate de țigarete de la cetățeni moldoveni și, ulterior, introducerea lor ilegală în țară, peste râul Prut. Gruparea le colecta, transporta, depozita și comercializa prin intermediari sau direct, în scopul obținerii de beneficii financiare", precizează sursa citată.

Astfel, au fost identificați membrii grupului infracțional organizat, format din cetățeni ai României și ai R. Moldova, iar până la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea a peste 20 de persoane, pe mai multe nivele.

Coordonatorul grupului era un bărbat din Republica Moldova, responsabil cu achiziționarea cantităților de țigări și organizarea trecerii acestora peste râul Prut. Nivelul al doilea era constituit din trei cetățeni români, care le distribuiau mai departe pe piața neagră din județul Iași, iar nivelul al treilea era reprezentat de un alt cetățean responsabil cu asigurarea traseelor de deplasare prin efectuarea de verificări în vederea depistării eventualelor patrule de poliție, care ar fi putut pune în pericol succesul operațiunilor de preluare și transport a cantităților de țigări provenite din contrabandă.

Nivelul al patrulea era constituit din opt persoane, din România și Republica Moldova, care acționau pentru organizarea și comiterea actelor de contrabandă, iar nivelul al cincilea era constituit din nouă persoane, care primeau coletele cu țigări după ce erau trecute peste râul Prut și le transportau către beneficiari, precizează sursa citată.

În urma desfășurării de activități specifice de monitorizare judiciară și realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de 651.740 țigarete, în valoare totală de aproximativ 488.805 lei.

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 16 mai, când polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală, în cadrul Operațiunii "Ziua Z",, împreună cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, au desfășurat 12 percheziții domiciliare la membrii grupării, în mai multe locații de pe raza județului Iași, fiind identificate persoanele suspecte că fac parte din gruparea infracțională și duse la audieri.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., menționează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău