Grup parlamentar de lucru privind neutralitatea Republicii Moldova

  • 14 Mai 2015 17:43
Grup parlamentar de lucru privind neutralitatea Republicii Moldova

Parlamentul a decis joi, 14 mai, cu votul deputaților socialiști, comuniști și democrați, crearea unui grup de lucru care va analiza aspectele juridice și constituționale ce țin de statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Deputații PLDM și PL s-au opus acestei inițiative și nici nu au delegat membri în grupul de lucru.

Proiectul de hotărâre a fost elaborat de deputați democrați în contextul discuțiilor din ultimul timp în jurul unui proiect de lege elaborat de comuniști privind statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Dumitru Diacov, unul din autorii inițiativei de formare a grupului de lucru, a explicat că problema neutralității este o chestiune complicată și delicată care necesită să fie examinată minuțios, iar în privința viitoarei legi trebuie să existe un consens cât mai larg.

Deputații PLDM și PL s-au opus inițiativei. Liberali consideră că aceasta reprezintă o nouă tentativă a Moscovei de a stăvili drumul european al Republicii Moldova. În același timp, PLDM consideră că Republica Moldova nu are nevoie de o asemenea lege în situația în care statutul de neutralitate este prevăzut în Constituție, dar acesta nu este respectat prin dislocarea armatei ruse pe teritoriul său. Deputatul PLDM Valeriu Sreleț.

Amintim că potrivit articolului 11 din Constituție, Republica Moldova este stat neutru, dar neutralitatea sa nu este asigurată la nivel internațional. Anterior  deputații liberali au depus o sesizare la Curtea Constituțională în care i-au solicitat să se pronunțe dacă prevederile din Constituție privind neutralitatea sunt aplicabile în contextul în care pe teritoriul țării staționează trupe militare străine și dacă  ar putea fi admisă derogarea de la acest principiu în cazul în care acest statut ar putea duce la dezmembrarea sau chiar la dispariția statului. Curtea urma să examineze sesizarea în luna decembrie 2014, dar a amânat ședința. Președintele instanței Alexandru Tănase a anunțat recent că sesizarea respectivă ar urma să fie examinată în luna mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău