Gripa și virozele acute sunt mai puțin periculoase în R.Moldova decât în vecinătatea imediată

  • 03 Februarie 2017 16:26
0%
00:00:00
00:00:00

Cazurile de viroze acute, dar și de gripă în Republica Moldova sunt în descreștere în ultima săptămână. Asta în timp ce în România, alte trei persoane și-au pierdut viața acum două săptămâni din cauza gripei, iar în regiunea transnistreană au fost interzise acțiunile de amploare, din cauza numărului în creștere al îmbolnăvirilor cu gripă. 

Două persoane și-au pierdut viața de la începutul acestui sezon în Republica Moldova din cauza gripei, comparativ cu ultimii doi ani, când 21 de persoane au fost răpuse de boală. Potrivit directorului-adjunct al Centrului de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, morbiditatea prin infecții respiratorii acute și gripă este în descreștere în prezent și această situație se va menține în perioada următoare. Deși, în vecinătatea Republici Moldova, cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere, Nicolae Furtună spune că avem mai puține cazuri de gripă pentru că oamenii s-au obișnuit să meargă la medic.

Adresabilitatea după asistența medicală a fost mai bună, plus la asta noi am consumat în acest an și mai mult vaccin antigripal. Noi am consumat 200 de mii de doze, că în alți ani utilizam 150 de mii. Și bănuiesc că, a fost vaccinate maxim posibil, persoanele vulnerabile, care fac parte din grupul de risc”.

Un alt pericol este și epidemia de rujeolă, izbucnită în România. În acest an, în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu rujeolă. Totuși, Nicolae Furtună spune că riscul de import al maladiei este semnificativ, întrucât migrația cetățenilor din Republica Moldova în România și viceversa este mare.

„La importul unui caz de boală este suficient să izbucnească epidemia. Rujeola fiind o infecție cu o contagiozitate foarte înaltă, aproape sută la sută, asta înseamnă că într-un colectiv de șapte persoane neprotejate și vine o a opta bolnavă de infecție, asta însemnă că toate vor face boala. La punctul de trecere a frontierei te întreabă lucruri despre pașapoarte, infecțiile nu au hotare, trecerea, teoretic, este reală și posibilă”.

Ultimele două cazuri de rujeolă au fost depistate în Republica Moldova în anul 2014. Potrivit specialiștilor, circa 90 la sută din populație este vaccinată împotriva rujeolei. Medicii recomandă vaccinarea copiilor contra rujeolei pentru a preveni îmbolnăvirea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău