Gripa și infecțiile căilor respiratorii au depășit pragul epidemic, anunță Centrul Național de Sănătate Publică

  • 21 Februarie 2018 12:22
0%
00:00:00
00:00:00

În ultima săptămână, numărul cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute a depășit pragul epidemic, însă nu poate fi vorba despre o epidemie de gripă în R. Moldova. Asigurările vin de la specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică. Totuși, săptămâna trecută, din cauza complicațiilor de gripă o persoană și-a pierdut viața. 

Pe parcursul săptămânii trecute, în Republica Moldova, au fost înregistrate 116 cazuri de gripă sezonieră. Astfel, de la începutul acestui sezon rece, adică din octombrie anul trecut și până în prezent au fost înregistrate 226 de cazuri de gripă. Potrivit specialiștilor, nu este vorba despre o epidemie de gripă. 

„Numărul de cazuri de gripă pentru această perioadă nu este mai mare decât în perioada anilor precedenți. Dacă în acest sezon rece, din octombrie 2017-2018, am avut 226 de cazuri de gripă, dar în sezonul precedent, am avut peste 900 de cazuri de gripă. Adică de aproape patru ori mai multe cazuri. Așadar, este o situație caracteristică pentru această perioadă a anului”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șef de secție la Centrul Național de Sănătate Publică.

Pentru a evita îmbolnăvirile, medicii recomandă cetățenilor să aibă un regim alimentar sănătos, să facă sport și să se vaccineze. Specialiștii îi atenționează pe cei bolnavi să nu se trateze singuri, ci să apeleze la medic, de la primele simptome ale bolii. 

„În primul rând, recomandăm populației să evite contactul cu persoane bolnave. În perioada rece, este foarte important să evităm locurile aglomerate. Dacă persoana are semne de boală, trebuie să se adreseze medicului. Trebuie să avem grijă de igiena personală, pentru că viruși se transmit prin obiectele murdare sau mâinile murare.  Pentru a spori rezistența organismului și a reduce riscul îmbolnăvirilor trebuie să avem obiceiuri sănătoase: somn adecvat, alimentație sănătoasă, plimbările în aer liber și sport”, a precizat medicul epidemiolog de la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău, Oxana Constantinova.

De la începutul sezonului rece, din cauza complicațiilor gripei două persoane și-au pierdut viața. Potrivit medicilor, ele nu erau vaccinate și s-au adresat prea târziu pentru asistență medicală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău