Gripă aviară: Două sate sunt în regim de carantină iar alte nouă se află în Zona de supraveghere

  • 23 Ianuarie 10:01
Gripă aviară: Două sate sunt în regim de carantină iar alte nouă se află în Zona de supraveghere

Recent, un cetățean din satul Cureșnița Veche a sesizat serviciul Agenției Naționala pentru Siguranța Alimentelor Soroca (ANSA), despre pieirea a 195 de capete de păsări. Veniți la fața locului, medicii veterinari au depistat cadavrele păsărilor și au recoltat probe pentru a fi trimise la laborator, scrie Observatorul de Nord.

Verdictul specialiștilor de la laborator a fost GRIPĂ AVIARĂ. Solicitat de noi, vice-președintele raionului Soroca, Iurie Tănase, ne-a relatat că „…Autoritățile raionale au convocat Comisia pentru Situații Excepționale și au luat imediat măsuri pentru a introduce carantina în această localitate, fiindcă există riscul de răspândire a virusului”.

Astfel, în conformitate cu deciziile autorităților, în raza de trei kilometri s-a stabilit o zonă de protecție și s-a instaurat un regim de carantină din care fac parte localitățile Cureșnița  și Holoșnița. La fel, a fost stabilită și Zona de supraveghere este de 10 km și include satele Șeptelici, Șolcani, Iorjnița,  Rublenița, Cremenciug,  Sobari, Grigorăura,  Cureșnița Nouă și Cosăuți. Timp de 30 de zile, în aceste localități sunt interzise activitatea piețelor, vinderea păsărilor și a produselor de pasăre.

Este important să cunoaștem că, virusul H5N1 este unul foarte  contagios, afectează păsările, dar poate afecta chiar și oamenii care afectează păsările domestice, … dar posibil și omul.

Iurie Tănase ne-a mai comunicat că cetățeanul din satul Cureșnița veche va primi compensații din partea statului. Gripă aviară la Cureșnița Veche – un gospodar a pierdut 195 capete de pasăre, 2 sate sunt în regim de carantină, iar alte 9 sate se află în Zona de supraveghere, scrie sursa citată

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
10
Thu
11
Fri
12
Sat
14
Sun
11
Arhivă Radio Chișinău