Grindina a provocat ravagii în regiunea viticolă Bordeaux

  • 28 Mai 2018 17:05
Grindina a provocat ravagii în regiunea viticolă Bordeaux

O furtună violentă cu grindină s-a abătut sâmbătă asupra regiunii viticole Bordeaux din sud-vestul Franței, provocând pagube însemnate mai multor sute de podgorii și distrugând mii de hectare de vie, au spus producătorii luni, potrivit Reuters.

Pagubele vin la doar un an după ce regiunea Bordeaux a fost afectată de una dintre cele mai slabe recolte din istorie, înregistrând, din cauza înghețului, o scădere anuală de 39%.

Grindina a lovit mai întâi sudul zonei sâmbătă la prânz, afectând regiunea Pessac-Leognan și sudul regiunii Medoc, unde se găsesc unele dintre cele mai faimoase castele, a declarat liderul uniunii producătorilor din Bordeaux (CIVB), Bernard Farges.

Fenomenul a afectat apoi podgoriile din Cotes de Bourg și Cotes de Blaye, de pe malul drept al râului Gironde, și, mai la est, regiunile Gensac și Pessac-sur-Dordogne.

Podgoria Cognac a fost de asemenea lovită de grindină. Oficialii au menționat că au fost afectate 10.000 de hectare din totalul de 70.000 de hectare. Acestea au fost afectate și de îngheț anul trecut.

''Datele... care vor fi nunațate, arată că au fost afectați între 500 și 1.000 de producători de vin, iar suprafața distrusă este de 1.000 de hectare în Medoc, între 4.000 și 5.000 în Cote de Blaye și Cote de Bourg și circa 1.000 de hectare în apropiere de Gensac'', a declarat Farges pentru Reuters.

Potrivit acestuia, unii producători au pierdut toată recolta.

Există 112.000 de hectare de podgorii în regiunea Bordeaux, cea de-a doua regiune viticolă ca mărime în Franța, după Languedoc Roussillon.

Anul trecut, producția totală a Franței a scăzut la un minim record din cauza condițiilor meteo nefavorabile care au inclus îngheț de primăvară, secetă și furtuni abătute asupra celei mai mari părți a regiunilor viticole printre care Bordeaux și Champagne.

Prețurile vinurilor de Bordeaux au crescut cu 16 procente în primele șase luni ale sezonului 2017-2018, potrivit datelor comunicate în martie de Ministerul Agriculturii.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău