Grigory Karasin: Rusia nu dorește schimbarea formatului misiunii de menținere a păcii în Transnistria

  • 03 Octombrie 2017 08:57
Grigory Karasin: Rusia nu dorește schimbarea formatului misiunii de menținere a păcii în Transnistria

Rusia nu vede motive pentru schimbarea formatului misiunii de menținere a păcii în Transnistria, a declarat luni viceministrul rus de Externe, Grigory Karasin, scrie Mediafax.ro.

"Operațiunea unică de menținere a păcii din Transnistria și-a dovedit eficiența timp de 25 de ani. Nu au mai existat schimburi de focuri acolo, nici decese. Orice modificare a formatului nu va aduce decât o deteriorare periculoasă a situației", a spus Karasin, care a fost rugat să comenteze posibila desfășurare a unei misiuni ONU în republica separatistă.

Diplomatul rus susține că persoanele care trăiesc în Transnistria sunt în favoarea menținerii misiunii ruse de menținere a păcii.

"Toate discuțiile privind posibilele schimbări ale formatului existent al operațiunii de menținere a păcii și retragerea armatei ruse de pe malul stâng al Nistrului nu au nimic de-a face cu realitatea și ignoră opinia poporului transnistrean, care vede garanția vieții lor pașnice în prezența acestor trupe", a mai spus Karasin.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declarația înaintată de deputații din Partidul Democrat în privința retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Ulterior, Curtea Constituțională de la Chișinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia "dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională."

Ministerul rus de Externe și-a exprimat îngrijorarea față de escaladarea tensiunilor în regiunea Transnistria și a cerut o nouă rundă de discuții în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din partea SUA și UE).

Regiunea separatistă Transnistria și-a declarat independența față de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău