Greta Thunberg mobilizează în stradă apărătorii mediului, cu 48 de ore înaintea alegerilor legislative germane

  • 24 Septembrie 2021 19:33
Greta Thunberg mobilizează în stradă apărătorii mediului, cu 48 de ore înaintea alegerilor legislative germane

Mii de apărători ai mediului, conduși de către Greta Thunberg, exercită presiuni asupra candidaților, manifestând vineri, cu două zile înaintea alegerilor legislative germane, în întreaga țară, pentru a cere măsuri decisive împotriva modificărilor climatice, relatează AFP, potrivit news.ro.

În campania electorală, ”partidele politice nu au luat în mod suficient măsura catastrofei” climatice, a denunțat într-un interviu acordat AFP conducătoarea în Germania a mișcării ”Fridays for future”, Luisa Neubauer, notează sursa citată

”Marea schimbare nu va fi posibilă decât dacă exercităm presiuni în stradă (...), dacă sfidăm partidele politice, spunându-le «acum nu mai există scuze»”, a adăugat ea, dând asigurări că aceste alegeri sunt ”extrem de importante”, pentru că ele ”vor stabili cursul lucrurilor” în viitoarele decenii.

”Fridays for future” - lansată în 2018 și devenită tribuna tinerei ”generații climatice” - organizează vineri cea de-a opta sa ”grevă”, în peste 70 de țări, iar în Germania sunt prevăzute 470 de mobilizări.

Suedeza Greta Thunberg, reprezentanta acestei mișcări, urmează să se exprime vineri la Reichstag, sediul Parlamentului german.

În ultima linie dreaptă înaintea alegerilor legislative, sondajele preconizează un meci strâns între Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga), credit pe primul loc, cu 25% dintre intențiile de vot, și tabăra conservatoare, Uniunea Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin Socială (CSU), care s-a redresat a 23% în intențiile de vot, potrivit unui ultim sondaj publicat joi de Civey.

Verzii (ecologiști) sunt creditați, în urma unei campanii considerate dezamăgitoare, cu 15% în intențiile de vot și s-ar clasa pe locul trei, urmați de Partidul Liberal (FDP), creditat cu 12%.

În timp ce activiștii ecologiștii ies în stradă, principalii trei candidați la Cancelarie participă la ultimele reuniuni de campanie, cu 48 de ore înainte de un scrutin decisiv, al cărui rezultat urmează  să fie scrutat de întreaga Europă.

Candidatul conservator Armin Laschet - aflat în dificultate - era așteptat la Munchen, împreună cu cancelarul Angela Merkel, care se află pe cale să părăsească scena politică, după 16 ani de putere în prima economie europeană.

După ce s-a ținut departe de campanie, șefa conservatorilor nu-și menajează eforturile, de o lună, în susținerea unui Armin Laschet puțin popular și care și-a multiplicat greșelile.

Merkel urmează să participe împreună cu Laschet, sâmbătă, la o ultimă adunare, în fieful acestuia, la Aachen.

La rândul său, social-democratul Olaf Scholz, ministrul Finanțelor și vicecancelar al Guvernului în exercițiu, urma  să se exprime vineri la Koln, înaintea unei ultime deplasări, sâmbătă, în circumscripția Potsdam, unde candidează la un mandat de deputat.

Ecologista Annalena Baerbock urmează să efectueze o vizită la Düsseldorf.

Citiți continuarea pe news.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău