Grecia vrea să folosească certificatul digital COVID-19 înainte să fie lansat la nivelul UE

  • 28 Mai 2021 18:18
Grecia vrea să folosească certificatul digital COVID-19 înainte să fie lansat la nivelul UE

Autoritățile din Grecia au anunțat, vineri, că sunt gata să folosească certificatul COVID înainte să fie lansat la nivelul Uniunii Europene, la 1 iulie, scrie Reuters, potrivit Digi24.ro.

Certificatul va fi deschis pentru toți cetățenii europeni începând cu data de 1 iulie, a anunțat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Grecia a fost una dintre principalele susținătoare ale certificatul COVID la nivel european, la fel ca Spania. Ambele economii depind în bună măsură de câștigurile din turism.

Consiliul European și Parlamentul au ajuns săptămâna trecută la un acord privind certificatul verde.  

Parlamentul European ar putea adopta o lege din 7 iunie, iar mai multe țări din UE, inclusiv Franța și Spania, au fost de acord să testeze sistemul înainte de lansarea pe 1 iulie.

"Este foarte, foarte simplu. Include toate informațiile de care ar avea nevoie un stat membru pentru a întâmpina un călător fără a impune restricții suplimentare", a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis vineri.

Parlamentul European ar urma să aprobe certificatul în săptămâna care începe pe 7 iunie. 

Autoritățile din Spania vor să facă testări de funcționare. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez spune că este esențial ca acest certificat să fie gata înainte să înceapă vara.

El are scopul de a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în timpul pandemiei de COVID-19, furnizând dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la testul pentru depistarea bolii sau s-a vindecat de COVID-19. Certificatul va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie, va conține un cod QR și va fi eliberat gratuit. Certificatul nu constituie o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu este un document de călătorie.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău