Grecia va construi o instalație de gaz lichefiat pentru ca zona Balcanilor să devină independentă de gazele rusești

  • 03 Mai 2022 17:01
Grecia va construi o instalație de gaz lichefiat pentru ca zona Balcanilor să devină independentă de gazele rusești

Sud-estul Europei a făcut marți un pas spre independența față de gazele rusești prin începerea lucrărilor la o instalație de înmagazinare a gazului natural lichefiat în portul Alexandroupolis, un proiect eleno-bulgar, la care se vor alătura Serbia și Macedonia de Nord, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Startul lucrărilor a fost dat de premierul Kyriakos Mitsotakis, în prezența liderilor celor trei țări partenere și a președintelui Consiliului Europei, Charles Michel, care, prin prezența la Alexandroupolis, a dat un semnal de sprijin al Uniunii Europene față de un proiect crucial pentru Balcani.

Cei doi politicieni au subliniat necesitatea ca Europa să demonstreze unitate față de "șantajul energetic" al Rusiei și să devină independentă față de achizițiile dintr-o țară care, potrivit lui Michel, a devenit "o mașină de război".

La inaugurarea lucrărilor, Michel a subliniat că proiecte precum acesta reliefează cât este de important "să devenim stăpânii propriului destin".

Instalația de la Alexandroupolis este "o inițiativă de importanță geostrategică", care demonstrează direcția spre care trebuie să se îndrepte Europa "să ne diversificăm sursele energetice și să devenim independenți față de gazul rusesc", a spus Michel, care a dat asigurări că noul viitor comun se va construi prin "cooperare cu prietenii noștri din Balcani".

La eveniment au participat și premierul Bulgariei, Kiril Petkov, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski.

Mitstotakis a subliniat că noua instalație marchează "simpatia Balcanilor și unitatea lor europeană". "Peninsula noastră", a spus el "poate avea propriul loc în tranziția energetică a întregului nostru continent, construind colaborări fructuoase".

"Cu acest proiect atât de important, în curând vom putea înlocui gazele naturale din surse rusești. Șantajul recent al Moscovei face ca această cooperare nu doar să fie necesară, ci și urgentă", a punctat prim ministrul elen.

Sud-estul Europei consumă între 10 și 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care circa 50% provin din Rusia.

Cu această nouă instalație, care se adaugă celei care există deja la Revithousa, o mică insulă în apropiere de Atena, Grecia speră să își consolideze importanța geopolitică și să devină un important centru energetic al Europei, scrie EFE.

În flancul de sud, Grecia mai are proiecte de interconectare pe partea de gaze cu Israel, Chipru și Egipt.

Centrala de la Alexandroupolis va fi gata la finele anului viitor și va fi constituită dintr-o unitate flotantă, situată pe mare, la circa 18 kilometri de port, destinată recepției, înmagazinării și regazeificării gazului natural lichefiat. Va fi prima instalație extra-teritorială a Greciei.

Printr-un sistem de gazoducte submarine și terestre, gazul natural va fi trimis în Sistemul Național de Transport al Gazelor (NSF) și de acolo consumatorilor finali.

În plus, va putea să se conecteze la Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), ale cărui lucrări vor fi finalizate în câteva luni, și la Gazoductul Trans Adriatic (TAP), care va duce gaze din Azerbaidjan spre Italia și care a început să funcționeze recent.

Cu o investiție totală de circa 400 milioane de euro, capacitatea de înmagazinare a gazului natural lichefiat va fi de 153.500 metri cubi pe an și se estimează că va putea să regazeifice circa 5,5 miliarde mc.

În acest fel, Grecia își va dubla capacitatea de înmagazinare, care în prezent este de 225.000 metri cubi la Revithousa și va fi majorată la 380.000 metri cubi la această centrală prin construirea unui al doilea terminal.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău