Grecia și Turcia se joacă cu focul în Mediterană, avertizează ministrul de externe german

  • 25 August 2020 19:18
Grecia și Turcia se joacă cu focul în Mediterană, avertizează ministrul de externe german

Ministrul de externe german Heiko Maas s-a deplasat marți la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia și Turcia, țări care în opinia sa prin ceea ce fac ''se joacă cu focul'' în Mediterana, transmite dpa.

''Ceea ce avem nevoie acum, categoric și imediat, este să vedem semne ale unei detensionări și o disponibilitate pentru dialog'', a spus Maas - a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene - după o întrevedere cu omologul său grec Nikos Dendias.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul țărilor riverane și a suscitat tensiuni între Ankara și Atena, care își dispută unele zone maritime.

Semn că situația este una tensionată, o navă greacă și o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia și unde Turcia a desfășurat nave de război, potrivit unei surse militare grecești.

Temându-se că va fi exclusă de la împărțirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfășurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.

Însoțit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfășoară activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenția de presă turcă Anadolu a relatat că această activitate va continua până la 27 august.

Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă.

Luni seară, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziție fermă, afirmând: ''Turcia nu va face nici măcar un pas înapoi în privința activităților vasului nostru Oruc Reis și a forțelor navale care îl însoțesc''.

În cursul serii de marți, Heiko Maas urmează să se întâlnească, la Ankara, cu ministrul de externe turc Mevlut
Cavusoglu.

Acest demers al șefului diplomației germane are loc înaintea unei conferințe a miniștrilor de externe din UE, prevăzută pentru joi și vineri la Berlin., transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău