Grecia riscă să fie suspendată din spațiul Schengen

  • 02 Decembrie 2015 13:48
Grecia riscă să fie suspendată din spațiul Schengen

Uniunea Europeană avertizează Grecia că riscă să fie suspendată din spațiul Schengen de liberă circulație dacă nu își va revizui răspunsul la criza refugiaților până la jumătatea lunii decembrie, în contextul amplificării nemulțumirilor legate de refuzul Atenei de a accepta sprijin extern, transmite Agerpres.Mai mulți miniștri europeni și oficiali europeni consideră…

Uniunea Europeană avertizează Grecia că riscă să fie suspendată din spațiul Schengen de liberă circulație dacă nu își va revizui răspunsul la criza refugiaților până la jumătatea lunii decembrie, în contextul amplificării nemulțumirilor legate de refuzul Atenei de a accepta sprijin extern, transmite Agerpres.

Mai mulți miniștri europeni și oficiali europeni consideră că suspendarea Greciei din Schengen ca urmare a 'gravelor deficiențe' în controlul frontierelor este singura modalitate de a-l convinge pe Alexis Tsipras, premierul Greciei, să-și respecte promisiunile și să accepte ajutorul din partea UE. Dacă UE își pune în practică amenințarea, ar fi prima dată când o țară este suspendată din spațiul de liberă circulație stabilit prin Acordul Schengen din 1985.

Provocarea pentru Atena intervine pe fondul unei regândiri mai ample a sistemului de control comun al frontierelor, pentru a asigura supraviețuirea spațiului Schengen. Comisia Europeană va propune în această lună crearea unei forțe de frontieră comune care să fie însărcinată cu paza frontierelor, în mod potențial chiar împotriva unor țări din prima linie, precum Grecia, adaugă publicația britanică.

Administrația relativ slabă din Grecia a fost depășită de cei peste 700.000 migranți care au intrat pe teritoriul său în acest an. Dată fiind gravitatea crizei, oficialii UE sunt iritați de refuzul Atenei de a accepta o misiune a Frontex (Agenția europeană pentru managementul cooperării operaționale la granițele externe ale UE) și de lipsa sa de disponibilitate pentru a primi ajutor umanitar din partea UE.

Miniștrii de interne ai statelor UE, care se reunesc vineri, urmează să declare că vor fi luate în calcul măsuri mai dure dacă Grecia nu reușește să acționeze înaintea Consiliului European din această lună, potrivit mai multor diplomați europeni.

Avertismentul privind suspendarea Greciei din spațiul Schengen a fost vehiculat de mai multe ori în ultima săptămână, inclusiv în timpul vizitei la Atena a ministrului de externe luxemburghez Jean Asselborn, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

Un oficial grec a respins însă în termeni fermi acuzația că Atena este necooperantă, dar și pe aceea că Tsipras nu a reușit să-și respecte angajamentele asumate la summitul Balcanilor Occidentali de luna trecută.

Unii analiști de la Atena cred că atitudinea guvernului grec este motivată de faptul că acesta vrea să obțină concesii legate de implementarea celui de-al treilea program de asistență financiară internațională.

Aris Hatzis, profesor la Universitatea din Atena, susține că 'Tsipras a văzut problema refugiaților ca pe o monedă de negociere, dar va suporta efecte dezastruoase dacă suspendarea din Schengen devine o chestiune publică', conchide FT.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău