Grecia: Poliția a recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa o manifestație de comemorare a revoltei din 1973

  • 17 Noiembrie 2020 19:35
Grecia: Poliția a recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa o manifestație de comemorare a revoltei din 1973

Poliția greacă a recurs marți la gaze lacrimogene, grenade asurzitoare și tunuri cu apă pentru a dispersa la Atena o manifestație de comemorare a revoltei studențești din 1973 împotriva juntei aflate atunci la putere. Protestul de marți fusese interzis de autorități din cauza pandemiei, relatează ANA, dpa și AFP, citate de Agerpres.


În pofida interdicției privind mitingurile, circa 1500 de persoane - potrivit poliției -, simpatizanți ai stângii, s-au adunat după amiaza în centrul Atenei, unde fusese desfășurat deja un dispozitiv important de forțe de ordine. Majoritatea participanților la protest purtau măști, a constatat un fotograf de la France Presse.

Surse din poliție au explicat pentru ANA că au avut loc ciocniri între forțele de ordine și un grup de persoane care doreau să ia parte la manifestație.

Potrivit poliției, un deputat comunist a fost rănit în cursul ciocnirilor și circa 100 de manifestanți au fost reținuți.

Secretarul general al Partidului Comunist (KKE), Dimitris Koutsoubas, aflat la manifestație, a reclamat faptul că "polițiștii, care nu respectau măsurile elementare de protecție, s-au luat de un deputat al partidului".

La rândul său, Alexis Charitsis, purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziție, Syriza, a denunțat de la tribuna parlamentului violența poliției. "Poliția a atacat în mod provocator o adunare pașnică. Cerem eliberarea tuturor persoanelor arestate", a spus el.

Alte manifestații care s-au desfășurat în alte locuri din capitala greacă, și la care s-au purtat de asemenea măști și s-a păstrat distanța, s-au derulat fără incidente, iar seara atmosfera în oraș era calmă și traficul fusese reluat, stațiile de metrou rămânând însă închise.

Grecii comemorează în fiecare an revolta din 1973 a studenților de la Politehnică împotriva juntei instalate la putere în 1967 și care a zdrobit mișcarea de contestare, cu prețul vieții a cel puțin 24 de studenți. Regimul coloneilor a căzut câteva luni mai târziu, în aprilie 1974. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău