Grecia intenționează să listeze la bursă 30% din aeroportul internațional din Atena

  • 18 Ianuarie 2023 19:25
Grecia intenționează să listeze la bursă 30% din aeroportul internațional din Atena

Agenția pentru Privatizare din Grecia (HRADF) intenționează să demareze o ofertă publică inițială (IPO) pentru pachetul sau de 30% din acțiunile aeroportului internațional din Atena, iar cel mai mare acționar al aeroportului este pregătit să cumpere 10% din aceste acțiuni, transmite Agerpres.

RADF și cei mai mari acționari și operatori ai aeroportului internațional din Atena, AviAlliance GmbH și AviAlliance Capital GmbH, ambele controlate de fondul canadian PSP Investments, au ajuns la un acord cu privire la viitorul aeroportului, a declarat pentru Bloomberg directorul general de la HRADF, Dimitrios Politis.

"Acum suntem în etapa în care vom prezenta și celorlalți acționari precum și Guvernului detaliile înțelegerii noastre", a spus Dimitrios Politis.

Cel mai mare aeroport din Grecia, cunosc sub numele de aeroportul Eleftherios Venizelos, a fost tranzitat anul trecut de 22,7 milioane de pasageri, în creștere cu 84% comparativ cu 2021, pe măsură ce turismul și-a revenit din pandemie. Având în vedere importanța turismului pentru economia Greciei, Dimitrios Politis a descris aeroportul internațional din Atena drept "un indicator excelent pentru succesul revenirii Greciei". O economie în creștere depinde de o piață de capital sănătoasă precum și de companii mari cu performanțe de top prezente pe bursa de valori, a adăugat Politis.

Agenția care gestionează participațiile statului grec deține 25% din acțiunile aeroportului internațional din Atena. AviAlliance GmbH și AviAlliance Capital au împreună un pachet de 40% iar familia greacă Dimitris Copelouzos are un pachet de 5%.

Conform înțelegerii preliminare, HRADF va organiza o ofertă publică inițială pentru pachetul său de 30% iar AviAlliance va avea dreptul de a achiziționa un pachet de 10%, ceea ce va da entităților controlate de fondul PSP controlul asupra majorității acțiunilor la aeroportul internațional din Atena.

"Este un element favorabil pentru IPO, un vot de încredere din partea celui mai mare acționar și operator al aeroportului", a spus Politis.

Pachetul de 30% ce ar urma să fie scos la vânzare ar putea fi evaluat undeva între 800 de milioane și un miliard de euro, în funcție de condițiile de pe piață. Dimitrios Politis vrea să se miște rapid pentru a încheia tranzacția. "Facem eforturi pentru a avea opțiunea de a finaliza tranzacția în prima jumătate a anului", a precizat Politis.

Chiar dacă în Grecia vor avea loc alegeri generale în primăvara acestui an, Dimitrios Politis este încrezător că acestea nu vor interfera cu evoluția economică a țării. Guvernul de la Atena mizează în acest an pe o creștere economică de 1,8%, mai mare decât media din UE. Veniturile din privatizare ar urma să crească și ele până la două miliarde de euro în acest an, de la 595,3 milioane de euro în 2022. Această sumă nu include veniturile rezultate de pe urma vânzării pachetului de acțiuni la aeroportul internațional din Atena. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău