Grecia: Incendii în apropiere de Atena

  • 21 Septembrie 2021 10:07
Grecia: Incendii în apropiere de Atena

Un incendiu de pădure a izbucnit luni seară în stațiunea balneară Nea Makri din Grecia, situată la 38 de kilometri nord-est de Atena, au anunțat pompierii eleni, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Incendiul s-a declanșat la ora locală 22:35 (19:35 GMT) în proximitatea locuințelor din Nea Makri și au fost recomandate evacuări ca măsură de precauție", a declarat un angajat al serviciului de presă al pompierilor greci.

Șaptezeci de pompieri și circa 20 de vehicule utilitare participă la operațiunile de stingere a flăcărilor, a precizat el.

Grecia a fost grav afectată de temperaturi caniculare în vara acestui an și de incendii de pădure izbucnite la începutul lunii august, care au devastat peste 100.000 de hectare de vegetație, mai ales la nord-est de Atena, la poalele Muntelui Parnitha, în nordul insulei Evia, la 200 de kilometri de capitala țării, precum și în peninsula Peloponez din sudul Greciei. Trei persoane au murit în urma acestor incendii.

Temperaturile caniculare au favorizat totodată izbucnirea unor incendii majore în Spania, Italia, Croația, Franța și Cipru.

Incendiile de vegetație, care au devenit mai numeroase la nivel global, sunt asociate cu diverse fenomene, anticipate de oamenii de știință și cauzate de încălzirea planetei. Potrivit cercetătorilor, caniculele repetate sunt un indicator ce anunță fără echivoc că aceste valuri de căldură vor deveni încă și mai numeroase, vor avea durate mai lungi și se vor intensifica, favorizând astfel apariția unei combinații ideale pentru izbucnirea incendiilor.

În timpul unui summit organizat la Atena vinerea trecută, nouă țări din sudul Uniunii Europene și-au reiterat angajamentul lor ferm de a implementa Acordul pentru climă de la Paris din 2015, ce vizează limitarea încălzirii planetei noastre cu cel mult 1,5 grade Celsius, în contextul în care ONU a avertizat că omenirea se îndreaptă spre o creștere "catastrofală" a temperaturii globale cu 2,7 grade Celsius.

Weekendul trecut, temperaturile au depășit pragul de 35 de grade Celsius în anumite regiuni din Grecia, inclusiv în Attica, înainte de a scădea la 32 de grade Celsius în cursul zilei de luni. Potrivit prognozelor meteorologice, temperaturile urmează să scadă în această țară începând de marți. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău