Grecia iese de astăzi din programul de asistență financiară
-
20 August 2018 10:15
Grecia iese dintr-un program de trei ani de asistență financiară de salvare, care a avut scopul de a ajuta statul elen să depășească riscul de a intra într-o criză a datoriilor.
La 20 august, după opt ani în care Grecia a beneficiat de trei programe de asistență financiară pentru a evita intrarea în faliment și a suferit cea mai gravă recesiune a oricărei economii europene din timpurile moderne, va ieși în siguranță din programul de asistență.
Premierul grec, Alexis Tsipras a promis cetățenilor că din luna august țara va lăsa definitiv în urmă programele de salvare, va decide singură politica sa financiară, fără ordine de la Bruxelles, chiar dacă va exista o monitorizare a finanțărilor din partea creditorilor europeni, iar țara va avea acces liber la finanțări de pe piața financiară internațională.
Actualul cabinet guvernmental dorește în următoarele luni să implementeze o serie de acte normative cu caracter social, deși reformele profunde în sistemul de protecție socială și în cel fiscal vor întârzia.
Economiștii susțin că statul elen a depășit nivelul critic, dar populația va avea încă ani buni de suportat, economisiri și măsuri de austeritate.
Încheierea programelor de salvare nu înseamnă că Atena poate renunța la disciplina bugetară, iar guvernul, chiar și opoziția, care vede lucrurile în mod diferit, sunt în măsură să recunoască că Grecia nu are voie să pericliteze ceea ce s-a făcut bine până acum.
În următorii 40 de ani, Atena va trebui să atingă un surplus bugetar primar îndeajuns de mare pentru a reduce constant nivelul datoriilor de stat, care astăzi reprezintă 179% din PIB.
Grecia trebuie să-și mărească productivitatea și are nevoie de investiții care să-i asigure pe macro-durată viabilitatea economiei și sustenabilitatea datoriei, implementând o strategie de creștee economică pentru anii următori.
sursa: RRA