Grecia | Greve și manifestații împotriva unui proiect de reformă a Codului Muncii

  • 16 Iunie 2021 11:59
Grecia | Greve și manifestații împotriva unui proiect de reformă a Codului Muncii Foto: Reuters

Grecia este zguduită miercuri de o serie de greve și manifestații pentru a doua oară într-o săptămână, în contextul în care parlamentul ar urma să aprobe în cursul zilei un controversat proiect de reformă a Codului Muncii, relatează AFP.

Transportul public din capitala Atena, precum și serviciile de feribot spre insulele grecești sunt oprite total pentru 24 de ore, în timp ce mai multe servicii publice au fost închise pentru a protesta împotriva acestui proiect de lege, care urmărește să crească flexibilitatea în privința timpului de muncă și să reglementeze dreptul la grevă.

Conform guvernului, reformele introduc posibilitatea unui flexibilizări a programului, permițând ziua de lucru de 10 ore, precum și crearea unor reguli privind telemunca, îmbunătățirea prevenirii hărțuirii sexuale la locul de muncă sau îmbunătățirea condițiilor privind concediul parental.

Proiectul de lege vizează de asemenea impunerea unei activități minime în serviciile publice în caz de grevă și tragerea la răspundere penală a sindicatelor, cu introducerea de amenzi, în caz de întrerupere a serviciului.

Conform sindicatelor și partidelor de opoziție, această reformă slăbește negocierile colective, pune în discuție separarea vieții private de cea profesională și legalizează zilele prelungite de lucru impuse de angajatori, în special de marile grupuri, de mai mulți ani.

În cursul serii este prevăzut un protest în fața parlamentului.

Săptămâna trecută, 16.000 de persoane au luat parte la diverse manifestații organizate la Atena de sindicate și partidele de opoziție.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău