Grecia | Căldura și incendiile, în remisie după cel mai grav val din ultimii 40 de ani

  • 12 August 2021 11:15
Grecia | Căldura și incendiile, în remisie după cel mai grav val din ultimii 40 de ani

În Grecia au căzut joi dimineață precipitații locale care au oferit un moment de respiro după două săptămâni de temperaturi sufocante, care au ajuns până la 46 de grade, când țara s-a confruntat cu cel mai grav val de incendii din ultimii 40 de ani, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Scăderea ușoară a temperaturii și ploile, deși au fost de scurtă durată, au ajutat mai ales insula Evia, cea mai afectată de incendii și unde situația s-a ameliorat încă de miercuri. În prezent pompierii se concentrează pe stingerea unor focare care apar în mai multe puncte din nordul insulei unde au ars 50.000 de hectare într-o săptămână.

Continuă operațiunile de stingere a flăcărilor și în Arcadia (Peloponez), unde marți s-au reactivat incendii care se credeau stinse, dar situația pare să fie sub control.

Experții notează că incendiile au fost consecința unei lungi perioade de secetă, la care s-a adăugat cel mai grav val de căldură din ultimele patru decenii, plus vânturile care au suflat cu putere și au permis propagarea flăcărilor - un "cocteil blestemat", în opinia lor.

Potrivit primelor estimări au ars 90.000 de hectare în întreaga țară, un dezastru ecologic care acum suscită temerea de inundații din cauza lipsei de vegetație care să absoarbă apa.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a promis că după stingerea incendiilor vor începe operațiunile de reîmpădurire a zonelor afectate, pentru a evita eroziunea solului, dar experții sunt de părere că doar o parte din zonele calcinate se vor putea recupera.

Prognoza meteo prevede joi o scădere a temperaturilor de până la 35 - 37 de grade și ploi locale de scurtă durată.

Temperaturile rămân în continuare ridicate, dar totuși mai scăzute cu 5 grade față de valul de căldură înregistrat săptămânile trecute.

În ultimele zile și temperaturile din timpul nopții au înregistrat o scădere, de la 30 la 25 de grade.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău