Grecia a semnat un contract pentru achiziționarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franța

  • 25 Ianuarie 18:16
Grecia a semnat un contract pentru achiziționarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franța

Grecia a semnat luni un contract pentru achiziționarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franța, întărindu-și astfel parteneriatul cu Parisul în fața tensiunilor cu Turcia, informează AFP, preluat de Agerpres.

Valoarea tranzacției se ridică la circa 2,5 miliarde de euro și presupune furnizarea de către Paris a 12 aparate de ocazie, scoase de pe inventarul forțelor aeriene franceze, a 6 avioane noi ale constructorului Dassault Aviation, susținere logistică și armament asociat.

Evocând un parteneriat operațional foarte strâns cu Atena, ministrul francez al apărării Florence Parly, care s-a deplasat în capitala Greciei pentru ceremonia de semnare a contractului, a salutat un "succes important" pentru Rafale, care pentru prima dată are vânzări către o țară din Europa cu care Franța caută să-și amplifice exporturile și cooperarea.
 

Foto: (c) YANNIS KOLESIDIS / EPA


Această achiziție a fost discutată într-un timp record între cele două guverne. Decizia de a demara negocieri a fost luată în septembrie de către premierul grec Kyriakos Mitsotakis, ca reacție la explorările gaziere ale Turciei și a demonstrațiilor sale de forță în apele disputate cu Grecia și Cipru.

În ultimele luni, Franța s-a plasat fățiș de partea Atenei și a trimis în timpul verii avioane Rafale și nave de război în fața desfășurării de nave militare și a prospectărilor turce într-o zonă revendicată de Grecia, acțiuni turce calificate în decembrie drept "ilegale și agresive" de către liderii UE.

Livrările de avioane Rafale urmează să înceapă în iulie. "Primii piloți și tehnicieni ai forțelor armate grecești se vor deplasa în următoarele zile în Franța pentru antrenamentul lor", a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Christos Tarantilis. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
2
Mon
3
Tue
5
Wed
7

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău