Grant de 3 milioane euro pentru modernizarea sistemului termoenergetic din Bălți
-
01 Aprilie 2016 16:43
Un grant în valoare de 3 milioane de euro este acordat de către Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) pentru cofinanțarea Proiectului de modernizarea a sistemului termoenergetic al municipiului Bălți (SA „CET-Nord”). În acest sens a fost semnat un acord trilateral între Republica Moldova, reprezentată de Ministerul…
Un grant în valoare de 3 milioane de euro este acordat de către Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) pentru cofinanțarea Proiectului de modernizarea a sistemului termoenergetic al municipiului Bălți (SA „CET-Nord”). În acest sens a fost semnat un acord trilateral între Republica Moldova, reprezentată de Ministerul Economiei, SA „CET-Nord” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care gestionează fondul E5P, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, finanțarea nerambursabilă completează împrumutul de 7 milioane de euro acordat de BERD în 2015 întreprinderii SA „CET-Nord”, care furnizează agent termic la 75% din populația municipiului Bălți, precum și unui număr mare de clădiri publice și comerciale. Documentul semnat amendează Acordul de finanțare dintre Moldova și BERD semnat în 2014 și ratificat în 2015.
Proiectul, în suma totală de 10 milioane de euro, prevede montarea a trei motoare pe gaz cu capacitatea de 4,4 MW fiecare pentru generarea simultana de energie termică și electrică, substituirea pompelor de rețea și montarea convertizoarelor de frecvență la instalațiile de pompare, retehnologizarea centralei termice care funcționează pe bază de cărbune în centrală termică pe bază de biocombustibil, instalarea în blocurile locative a 170 de puncte termice individuale etc.
Modernizarea sistemului de termoficare din Bălți este primul proiect din Moldova care beneficiază de finanțarea fondului E5P, la care țara a aderat recent. Partenerii care au contribuit la formarea E5P în Republica Moldova sunt UE și Suedia, precum și Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România și Republica Slovacă. E5P este un fond cu donatori multipli, cumulând contribuții din sursele Uniunii Europene, care este cel mai important donator al E5P, deopotrivă cu doisprezece state. Fondul are un capital de 180 de milioane de euro.