Grant de 100 de milioane de euro oferit R. Moldova de către România. Natalia Gavrilița: Ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să fie folosită pentru dezvoltarea localităților

  • 08 Februarie 2022 10:38
Grant de 100 de milioane de euro oferit R. Moldova de către România. Natalia Gavrilița: Ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să fie folosită pentru dezvoltarea localităților

Guvernul de la Chișinău își propune ca cea mai mare parte din suportul financiar de 100 de milioane de euro care va fi oferit de România să fie folosită pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat premierul Natalia Gavriliță în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit prim-ministrului, vineri, la ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României va fi semnat acordul prin care cele 100 de milioane de euro vor putea fi folosite de Chișinău în următorii ani. Proiectele care vor fi realizate din acești bani urmează să fie discutate de ambele părți ulterior.

„Proiectele spre care vor merge banii urmează să fie convenite de ambele părți în discuții ulterioare.  Ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, pentru dezvoltarea localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai în localități. Asta ar însemna o contribuție consistentă a României la dezvoltarea regiunilor și satelor din Republica Moldova prin finanțarea unor obiecte sociale și infrastructură: grădinițe, școli, sisteme de canalizare, stații de  epurare, iluminare stradală. E vorba de bani care vor ajunge la oamenii din regiuni, prin intermediul acestui concept de „sat european”, a declarat premierul. 

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor avea consultări cu primarii din Republica Moldova pentru a găsi varianta optimă de depune a dosarelor pentru proiecte de dezvoltare regională.

Dorința noastră e ca fluxul de proiecte să fie gestionat în mod transparent, fără influențe politice sau ideologice. Toate localitățile vor avea acces la aceste fonduri, pentru că beneficiarii sunt sătenii, nu primari”, a mai precizat Natalia Gavriliță.

O altă parte din banii oferiți de România vor fi investiții în cultură și mass-media.

România va acorda Republicii Moldova un grant în valoare 100 de milioane de euro. Acest program este unul reînnoit, după ce din programul similar din 2014, guvernele Republicii Moldova au putut absorbi doar 35 de milioane din această sumă. Autoritățile de la București au reluat programul și l-au repornit oferind suma întregită de 100 de milioane de euro.

Potrivit prim-ministrului Natalia Gavriliță, această ședință comună de guverne este una la „care ambele părți au lucrat mult pentru a rezolva problemele reale ale cetățenilor și pentru a aduce un impact major dezvoltării relațiilor dintre Republica Moldova și România”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău