Granițele din Venezuela au fost complet închise, sub pretextul unei amenințări la adresa suveranității țării

  • 23 Februarie 2019 12:59
Granițele din Venezuela au fost complet închise, sub pretextul unei amenințări la adresa suveranității țării

Guvernul venezuelean a declarat vineri că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la granița cu Columbia, invocând presupuse "amenințări la adresa suveranității țării din partea statului vecin, de unde opoziția regimului de la Caracas așteaptă intrarea, în cursul zilei de sâmbătă, a ajutoarelor umanitare donate de mai multe țări și depozitate în orașul de frontieră columbian Cucuta, transmit sâmbătă EFE și Xinhua.

Această măsură a fost impusă la numai câteva ore după ce președintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea comunicațiilor cu insulele Aruba, Bonaire și Curaçao - toate teritorii olandeze - precum și închiderea graniței cu Brazilia, unde sunt depozitate, de asemenea, ajutoare destinate populației din Venezuela.

"Guvernul bolivarian informează publicul că din cauza seriei de amenințări grave și ilegale din partea guvernului columbian la adresa păcii și suveranității Venezuelei, a luat decizia de a închide complet, temporar, podurile Simon Bolivar, Santander și Union", conform anunțului făcut pe Twitter de vicepreședinta Delcy Rodriguez.

Oficialul a declarat, într-un alt mesaj postat pe Twitter, că guvernul președintelui columbian Ivan Duque pune la dispoziție teritoriul propriei țări, la ordinele președintelui american Donald Trump, pentru a ataca "dreptul venezuelenilor de a trăi în pace și suveranitate". Rodriguez a adăugat că guvernul venezuelean a dat garanții depline popoarelor venezuelan și columbian în privința asigurării unor puncte de trecere a frontierei sigure și a precizat că "normalitatea la frontieră" va fi restabilită atunci când autoritățile vor "controla actele grosolane de violență" despre care Caracas susține că sunt orchestrate de Bogota.

Aceste măsuri erau de așteptat după declarația de joi a președintelui Maduro, în care afirma că ia în considerare închiderea frontierei cu Columbia, unde vineri avut loc un concert de gală, organizat de miliardarul Richard Branson și destinat strângerii de fonduri pentru Venezuela. În plus, Maduro își acuză frecvent vecinul că țese 'planuri de război' împreună cu SUA pentru înlăturarea de la putere a guvernului chavist, motiv pentru care a ordonat în urmă cu câteva zile o desfășurare specială a forțelor militare pentru a apăra teritoriul țării.

Forțele de opoziție au anunțat că în această sâmbătă vor pătrunde pe teritoriului Venezuelei ajutoare umanitare acordate de mai multe state, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Columbia și Brazilia, împotriva voinței guvernului de la Caracas.

Orașul columbian Cucuta, statul brazilian Roraima, învecinate cu Venezuela, precum și Curaçao, teritoriu autonom al Olandei din Marea Caraibelor, sunt cele trei puncte de primire și depozitare a produselor alimentare și a medicamentelor destinate populației din Venezuela, care suferă de pe urma gravei crize economice pe care o traversează țara.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău