Grădinițele vor trece la autogestiune. Ministerul Educației pregătește cadrul legal

  • 12 August 2023 12:25
Grădinițele vor trece la autogestiune. Ministerul Educației pregătește cadrul legal

Ministerul Educației și Cercetării vrea să creeze cadrul legal necesar pentru ca și grădinițele să treacă la autogestiune. Într-un live pe Facebook, ministrul Dan Perciun a spus că în Moldova este doar o grădiniță la autogestiune și că acesta este o practică bună. Totodată, multe grădinițe vor să treacă la autogestiune, doar că nu există cadrul legal în acest sens, transmite IPN.

Potrivit ministrului educației, în privința grădinițelor trebuie să se rezolve câteva probleme fundamentale, precum formula de finanțare, statele de personal și să se discute despre oferirea dreptului de autogestiune pentru grădinițe.

Ministrul susține că, dacă școlile primesc finanțare suplimentară de la buget per copil, în cazul grădinițelor acest lucru nu se întâmplă. Astfel, se creează situația că grădinițele mari din centrele urbane subvenționează grădinițele mici din mediile rurale, pentru că finanțarea grădinițelor nu depinde de numărul de elevi, ci de finanțarea istorică. Astfel, în contextul de urbanizare, asta a însemnat o subfinanțare a grădinițelor din orașe și municipii și o finanțare prioritară sa grădinițelor din sate.

Dan Perciun a conchis că trecerea la formula de finanțare per copil în grădinițe va permite echilibrarea acestui aspect, dar e nevoie și de fonduri adiționale pentru acest scop.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău