FOTO | Grădinița din Mateuți a fost renovată din banii României. Construită în 1967, este la prima reparație capitală

  • 08 August 2018 11:45
FOTO | Grădinița din Mateuți a fost renovată din banii României. Construită în 1967, este la prima reparație capitală

Încă o grădiniță din localitatea Mateuți, raionul Rezina, nord-estul R. Moldova, a fost renovată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Contribuția României este de aproximativ 146 mii euro. În total cu suportul României până acum au fost renovate 845 de grădinițe din întreaga Republică Moldova.

Pentru reparația grădiniței au fost cheltuiți peste 3 milioane de lei, dintre care contribuția României este de aproape 2,8 milioane . Clădirea grădiniței a fost construită în 1967, iar de atunci nu a beneficiat de lucrări de construcție și de reparații capitale.

După reparația grădiniței ”Steluța”, au fost amenajate săli pentru trei grupe de copii, cu o capacitate totală de 75 de copii. Maria Muntean a activat în calitate de director al acestei instituții peste patreu decenii.

„Condițiile de lucru au fost foarte grele. Căldură nu era, apă curentă nu aveam. Aduceam apa de la fântână, de 27 de ori mergeam la fântână ca mai apoi, toată această apă să o evacuăm afară cu mâinile de angajați. Aveam podele rupte, ploua în poduri care ne cădeau în cap. Acum avem toate utilitățile și toți locuitorii din sat știu că grădinița a fost construită din bani oferiți de Guvernul României.”

Prezent la inaugurare, ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță a vorbit despre susținerea oferită de  România R. Moldova. 

„Prin astfel de gesturi România demonstrează că nu numai spune dar și face ceea ce s-a angajat și anume susținerea acelor proiecte care vin în interesul cetățenilor indiferent unde locuiesc la nord, la sud sau centrul R. Moldovei, indiferent de limba pe care o vorbesc sau etnia cu care se autoidentifică”.

Astfel, în grădinița de la Meteuți s-au efectuat lucrări interioare și exterioare, s-au instalat uși și ferestre noi, pardoseli noi, a fost instalat sistem de încălzire și de ventilație, au fost reparate rețelele electrice, de apă și canalizare și lucrări de amenajare a teritoriului. De asemenea, a fost achiziționat mobilier. Proiectul a fost implementat în perioada 2017-2018.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău