Glonțul electoral trimis de Rusia (revista presei)

  • 02 Decembrie 2014 19:59
Glonțul electoral trimis de Rusia (revista presei)

Glonțul electoral trimis de Rusia a trecut de data aceasta pe lângă tâmpla Republicii Moldova, remarca Nicolae Negru in Ziarul Național.

După autor, o eventuală coaliție proeuropeană va avea nevoie de PCRM pentru efectuarea unor modificări în Constituție și alegerea președintelui R. Moldova peste doi ani. Din punct de vedere strategic, ar fi utilă atragerea PCRM de partea forțelor proeuropene, care poate fi efectuată prin anumite concesii, inclusiv prin cedarea unor pârghii administrative. Oricum, viitorul PCRM devine mai incert ca niciodată. Încă patru ani în opoziție i-ar putea fi fatali, conchide Nicolae Negru.

Vasile Gârneț consideră că ceea ce trebuie remarcat, acum, la cald, este entuziasmul electoral anemic al moldovenilor - 55.86%, puțin peste jumătate din numărul alegătorilor, înregistrându-se astfel cea mai slabă participare la vot din ultimii 20 de ani. Cauzele pot fi mai multe, dar două i se par determinante : a) dezamăgirea și deconectarea, ca semn de protest, de la viața politică și b) emigrarea accentuată, pentru că R. Moldova, deocamdată, nu este un loc care să te facă fericit, pe tine și pe ai tăi. Acest exod continuu a subțiat electoratul partidelor proeuropene, în schimb cei care optează pentru Uniunea Vamală și frăția cu Rusia au rămas aici și nu vor să schimbe nimic în viața lor. Noi, moldovenii – o mare parte dintre noi –, am rămas sovietici și proruși, această realitate trebuie privită în față și asumată, subliniază publicistul.

Dorin Chirtoacă își atribuie meritele pentru votul din capitală, scrie Bani.md. Primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, revenit din campania electorală, a început ședința Primăriei prin a mulțumi locuitorilor municipiului pentru prezența la vot și pentru faptul că au asigurat astfel cea mai înaltă rată de participare la votare din Republica Moldova. Dorin Chirtoacă a menționat că actuala guvernare, dar și cea anterioară, după rezultatul atins în capitală, ar trebui să-și ceară scuze pentru faptul că au sabotat orașul și municipiul în întregime, în ultimii 7 ani, scrie Bani.md.

Timpul îndeamnă liderii proeurpeni de la Chișinău să nu ne lase pe seama gastarbeiterilor din Rusia și a pensionarilor melancolici, noi vrem altfel de viață. Potrivit ziarului Igor Dodon este copilul Alianței – care  dat voie să crească și să ia cel mai mare procentaj la alegeri. Alianța a avut toate  instrumentele ca să-l oprească, însă au fost  prea ocupați cu lustruirea propriei imagini și ponegrirea colegilor de alianță. 

Timpul publica reactiile din presa rusă la lagerile de duminică.

Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta , victoria socialiștilor la alegeri a fost o adevărată surpriză pentru mulți. NG apreciază că "Partidul Socialiștilor, protejat de Moscova, i-a depășit pe liberal-democrații susținuți de Berlin".

Săptămânalul rus Pravda afirmă,  că "rezultatele alegerilor din R.Moldova reprezintă o palmă pentru Europa".

La rândul său, ziarul Rossiskaia Gazeta (RG) afirmă că "falsificările grave la alegerile din Republica Moldova duc țara spre un conflict civil". În opinia RG, "alegerile au arătat totuși că mulți moldoveni chiar cred că sunt așteptați în Uniunea Europeană cu brațele deschise, iar calea cea mai simplă este anexarea R.Moldova de către Romania". 

Agenția rusă RIA Novosti, susține  că "mii de moldoveni au fost lipsiți de dreptul la vot". "Majoritatea moldovenilor care muncesc în Rusia nu au fost lăsați să voteze", notează RIA Novosti, într-un articol întitulat "Oameni fără drept de vot".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău