Gigantul chinez Xiaomi respinge concluziile unui raport guvernamental lituanian referitor la dispozitivele sale

  • 28 Septembrie 2021 17:05
Gigantul chinez Xiaomi respinge concluziile unui raport guvernamental lituanian referitor la dispozitivele sale

Gigantul chinez producător de smartphone-uri Xiaomi respinge concluziile unui raport publicat recent de Ministerul Apărării din Lituania ce recomandă consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezești sau să renunțe la cele pe care le are, pe motiv că aceste dispozitive au încorporate capabilități de cenzură.

''Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează comunicarea către sau din partea utilizatorilor. Xiaomi nu a restricționat niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terților. Xiaomi respectă și protejează cu dedicare toate drepturile legale ale utilizatorilor săi'', au precizat reprezentanții companiei într-o declarație oficială imediat după publicarea raportului Ministerului Apărării din Lituania, la 22 septembrie.

''Xiaomi a luat cunoștință de raportul 'Evaluarea de Cybersecurity pentru telefoane mobile bazate pe tehnologie 5G' recent publicat de Autoritatea de Cybersecurity și Informare din Lituania (NCSC). Ne preocupă afirmațiile făcute și le avem în vedere în cel mai serios mod. Contestăm modul în care au fost prezentate respectivele concluzii ale raportului, drept urmare am luat decizia de a implica un expert terț independent care să analizeze subiectele ridicate în acel raport. Reiterăm integritatea dispozitivelor noastre și respectarea practicilor de conformitate din domeniu și considerăm că evaluarea de către un terț va confirma acest fapt pentru utilizatorii și partenerii noștri'', precizează compania chineză ulterior, într-o declarație de presă publicată la 27 septembrie.

Referitor la ''presupusa cenzură'', Xiaomi insistă că nu a restricționat niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terților și subliniază că ''raportul NCSC nici nu sugerează că am proceda astfel''.

Potrivit declarației de presă a companiei chineze, raportul indică modul în care Xioami folosește software pentru managementul publicității care are abilitatea limitată de a procesa publicitatea plătită și de tip 'push' afișată prin aplicațiile Xiaomi, precum Mi Video și Mi Browser. Aceste practici pot fi folosite pentru a proteja utilizatorii de conținut ofensator, cum ar fi pornografia, violența, discursul discriminator și referințe care au potențialul de a ofensa utilizatorii locali. Această practică este comună la nivel mondial în industria telefoanelor inteligente și a internetului, explică gigantul informatic chinez.

Conform raportului Ministerul Apărării din Lituania, telefoanele vândute în Europa de Xiaomi au o capacitate încorporată de a detecta și cenzura termeni precum "Tibetul liber", "Trăiască Taiwanul independent" sau "mișcare democratică". Lista termenilor care ar putea fi cenzurați de aplicațiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browser-ul de internet implicit, conține în prezent 449 de termeni în limba chineză și este actualizat în permanență, se mai spune în documentul lituanian preluat de Reuters.

În legătură cu prelucrarea datelor și transferul lor, Xiaomi consideră eronată sugestia raportului că administrează necorespunzător datele. Compania dă asigurări că respectă pe deplin toate cerințele Regulamentului de Protecție a Datelor cu Caracter Personal al Uniunii Europene (GDPR), inclusiv manipularea, prelucrarea și transferul datelor utilizatorilor finali. Orice utilizare a datelor cu caracter personal este condiționată de consimțământul valabil al utilizatorului final și este întotdeauna în conformitate cu legile și reglementările locale sau regionale ale Uniunii Europene și ale statelor sale membre, precizează Xiaomi.

''Xiaomi operează în conformitate cu standardele de management al securității informațiilor ISO / IEC 27001 și cu sistemul de management confidențial al informațiilor ISO / IEC 27701. De asemenea, Xiaomi a primit în fiecare an, începând cu anul 2016, certificarea de confidențialitate Enterprise Privacy Certification de la TrustArc. Acest lucru asigură cea mai bună protecție posibilă de confidențialitate și securitate pentru utilizatorul final'', conform declarației de presă citate.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău