Ghișeul UNIC, doar la nivel declarativ

  • 16 Decembrie 2015 19:15
Ghișeul UNIC, doar la nivel declarativ

Ghișeul unic este o facilitate și o practică europeană care în Republica Moldova există mai degrabă la nivel declarativ.

În realitate, agenții economici, mai ales cei din raioane, întâmpină același vechi probleme când trebuie să obțină documentele necesare pentru desfășurarea activităților economice.  Sunt concluziile unor audieri organizate de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”  și Camera de Comerț și Industrie.

Instituirea unui ghișeu unic la nivel local, ce ar permite eliberarea în același birou a tuturor actelor necesare agenților economici,  ar soluționa multe dintre problemele pe care aceștia le întâmpină, este de părere expertul economic Ion Tornea.

”Un ghișeu unic i-ar ajuta pe agenții economici să umble la zeci și sute de instanțe, repetat cu unele și aceleași acte. Ei își doresc să aibă un ghișeu unde mergând o singură dată, să prezinte toate documentele necesare și apoi să vină să ridice autorizațiile, certificatele. Un asemenea mecanism, care de fapt este definit prin lege, nu funcționează în toate localitățile”, a declarat Ion Tornea.

La nivel local nu există infrastructura necesară care ar putea face funcțional serviciul ghișeului unic, este de părere expertul Viorel Rusu, reprezentant al Congresului Autorităților Locale din Moldova.

”Tot mai mult în ultima perioadă se vorbește de interoperabilitate, prin internet și alte sisteme create, însă aceste sisteme trebuie să fie conectate cu autoritățile centrale, cum ar fi inspecția în construcție, inspecția sanitară, veterinară. Accesând toate aceste autorități centrale, autoritatea locală să poată obține avizele necesare pentru a putea elibera actul permisiv. La nivel declarativ noi avem tot, în practică avem probleme, tergiversări și ne soluționare în termene a necesităților fie a vitorului om de afaceri fie a cetățenilor de rând”, a mărturisit Viorel Rusu.

La nivel central și local sunt funcționale doar 11 ghișee unice, recunoaște vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Vladimir Didilica.

”Camera de Comerț a semnat cu toate consiliile raionale acorduri de colaborare pentru a simplifica procedurile de activitate și antreprenoriat la nivel raional.  Rămâne ca ghișeul unic să devină în 2016 un instrument de impulsionare a dezvoltării antreprenoriatului la nivel local. Credem că acum altfel este conștientizat rolul acestor ghișee. A fost aleasă conducerea administrațiilor locale pentru  următorii 4 ani, și va fi un subiect de discuție cu acestea”, a constatat  Vladimir Didilica.

Ghișeul unic este un sistem menit să simplifice procesul de eliberare a diferitor permise și să micșoreze povara administrativă asupra prestatorilor de servicii. Uniunea Europeană a adoptat directiva servicii care introduce noțiunea de ghișeu unic în 2006. Legea cu privire la implementarea acestui sistem în Republica Moldova  a fost adoptată în 2011.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău