Ghid pentru o înțelegere mai bună a Codului Serviciilor Media Audiovizuale

  • 12 Mai 2021 17:13
Ghid pentru o înțelegere mai bună a Codului Serviciilor Media Audiovizuale

În cazul în care Consiliul Audiovizualului le aplică o sancțiune cu care nu sunt de acord, cei mai mulți furnizori de servicii media își exprimă public dezacordul sau se conformează deciziei. Mai puțini își exprimă public dezacordul și merg în instanța de judecată. Întrebați cum lucrează cu Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA), majoritatea furnizorilor de servicii media au subliniat că au citit anumite articole, prevederi care îi interesează. Mai puțini însă au studiat documentul în întregime. Sunt răspunsurile oferite la o anchetă desfășurată de experții media Ion Bunduchi și Vasile State în scopul elaborării Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de prezentare a Ghidului, Ion Bunduchi a menționat că, pentru a răspunde cât mai exact eventualilor cititori ai Ghidului, autorii, până a-l elabora, au desfășurat această anchetă în rândul furnizorilor de servicii media ca, la final, din răspunsurile recepționate să colecteze un set de peste 60 de întrebări (particulare, nostalgice și la subiect) ce reflectă necesitatea elucidării mai multor norme. Întrebarea-cheie a fost: „Ce articole/prevederi din CSMA și din legislația conexă vă este dificil de înțeles și, prin urmare, necesită explicații suplimentare?”.

Experții au oferit 54 de răspunsuri, mai puține decât întrebări pentru că unele întrebări s-au repetat iar altele au fost comasate. În structura Ghidului mai intră 59 de noțiuni definite juridic, 94 de articole și peste 400 de alineate.

Din anul 2019, în Republica Moldova este în vigoare un nou cadru juridic ce transpune în legislația națională cea mai importantă directivă europeană în materie de audiovizual. Ghidul pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale își propune să asigure o înțelegere mai bună a prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale. Acesta ar putea fi util atât furnizorilor de servicii media, cât și tuturor celor interesați de problematica domeniului audiovizualului, menționează autorii.

Ghidul a fost prezentat online în cadrul Proiectul Consiliului Europei la Chișinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău