GHID | Cum trebuie vândute produsele din tutun după intrarea în vigoare a noilor reguli

  • 18 August 2020 15:17
GHID | Cum trebuie vândute produsele din tutun după intrarea în vigoare a noilor reguli

Începând cu data de 15 august, este interzisă expunerea la vedere a produsele din tutun și a celor conexe, după ce a intrat în vigoare prevederile alin. (5) al art. 25 din Legea 278/2007 privind controlul tutunului, cu privire la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, de reîncărcare sau încălzire a acestora în spațiile comerciale accesibile publicului.

În acest sens, pentru ca comercianții din domeniu să se conformeze noilor reguli, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a elaborat un Ghid practic pentru aplicarea prevederilor legii 278/2007, scrie bizlaw.md.

Potrivit Ghidului, există diferite soluții tehnice pentru mobilierul de stocare, care să nu permită vizibilitatea produselor din tutun, produselor conexe, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora: mobilier dotat cu clapete sau uși orizontale pentru fiecare raft, jaluzele, uși glisante, perdele, sertare, situate în spatele tejghelei sau casei de marcat, sau alte tipuri de mobilier cu suprafață opacă. 

Procedura de vânzare recomandată poate avea loc urmând următorii pași:

  • Consumatorul adult cere un produs.
  • Vânzătorul verifică vârsta acestuia, pentru a se asigura că nu este minor.
  • Vânzătorul deschide secția/sertarul respectiv din mobilier unde este stocat produsul din tutun solicitat și ia produsul.
  • Vânzătorul închide secția/sertarul din mobierul de stocare după scoaterea produselor din tutun sau a celor conexe, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora.
  • Derularea tranzacției de vânzare-cumpărare.

ANSP precizează în Ghid că se admite vizibilitatea temporară a produselor din tutun, produselor conexe, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora din mobilierul de stocare pe durata extragerii produsului din locul de stocare de către vânzător și transmiterii către cumpărător în cadrul tranzacției de vânzare.

Comercializarea produselor din tutun și celor conexe în secții specializate

În cadrul unor supermarkete, hipermarkete pot fi amplasate secții unde se comercializează în exclusivitate produse din tutun și cele conexe. În acest caz toate produsele pot fi amplasate în mobilier închis, iar cumpărătorului i se va pune la dispoziție lista produselor din tutun, a celor conexe, a dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, cu menționarea prețului acestora. Se recomandă ca produsele din tutun să nu fie vizibile atât nici din incinta unității comerciale, cât și din afara acesteia.

Având în vedere că, conform alin.5, pct. 12 din Regulamentul Sanitar privind privind comercializarea tutunului nefermentat și tutunului fermentat, produselor din tutun și produselor conexe (HG 1065/2016) se interzice afișarea inscripției sau indicatorului care informează ori sugerează publicului larg despre comercializarea produselor din tutun, inclusiv a tutunului încălzit, țigaretelor cu filtru, țigaretelor fără filtru, țigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe, dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, în partea superioară a mobilierului poate fi plasat avertismentul general de sănătate ”Fumatul ucide. Renunță acum”. De asemenea pot fi afișate oricare din avertismentele combinate de sănătate. La întrarea în spațiul secției va fi plasată inscripția ”Accesul persoanelor cu vârsta de până la 18 ani este interzis”.

În interiorul mobilierului de stocare a produselor din tutun, celor conexe, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire, acestea vor fi amplasate în secții în așa fel, ca în momentul deschiderii să nu apară o expunere a tuturor produselor. Având în vedere că de regulă aceste secții sunt vizitate preponderent de consumatorii adulți a acestor produse, secțiile pot fi cu clapete orizontale, ca în momentul deschiderii să fie vizibil doar raftul de unde se extrage produsul din tutun.

De asemenea, produsele din tutun, produsele conexe, dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora pot fi plasate și în mobilier sub tejghea, astfel încât în momentul deschiderii să fie vizibilă doar secția care se deschide pentru a da acces către produsul solicitat.

Comercializarea produselor din tutun și a celor conexe la casele de marcat

În unitățile de comerț unde nu sunt secții specializate pentru produsele din tutun și cele conexe, comercializarea cu amănuntul nemijlocit cumpărătorilor se face la casele de marcat. În unitățile comerciale mari, unde sunt mai multe case de marcat, se recomandă instalarea unor dulapuri închise netransparente pentru produsele din tutun, produsele conexe, dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora. Aceste case sunt comune pentru toți cumpărătorii, inclusiv cu copii minori care nu trebuie să fie expuși publicității produselor din tutun, deci acest mobilier trebuie să excludă vizibilitatea produsele din tutun când sunt închise, dar și atunci când se deschid, pentru a exclude impactul vizual asupra clienților.

Produsele din tutun, produsele conexe, dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora pot fi plasate de asemenea și în mobilier sub tejghea sau sub casa de marcat.

Pe sertare și rafturi, pentru ca vânzătorul să poată identifica mai ușor produsul solicitat, pot fi lipite stikere cu denumirea produsului, dar scrisul nu trebuie să fie lizibil pentru cumpărător.

Sancțiuni pentru neconformare

Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.2018/2008 (republicat în M.O., 2017 nr.78-84, art.100) prevede în art. 911, alin. (11): ”Expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spațiile comerciale accesibile publicului se sancționează cu amendă de la 72 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 240 la 270 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 270 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice”.

Controlul respectării prevederilor legale privind interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare

sau încălzire a acestora în spațiile comerciale accesibile publicului va fi asigurat de către Inspectoratul de Stat în sănătate din cadrul ANSP, atât prin controale planificate, cât și controale inopinate, în baza adresărilor persoanelor fizice sau a celor juridice. 

Potrivit reprezentanților companiilor de tutun, în Moldova sunt peste 9,000 de agenți comerciali, care comercializează produse din tutun, cu un număr de peste 30,000 de angajați și contribuții semnificative la bugetul de stat prin TVA, impozit pe venit, plăți sociale și medicale - supermarketuri, minimarketuri, magazine aferente benzinăriilor, magazine de cartier, chioșcuri etc.

Legislația în vigoare permite vânzarea produselor din tutun din echipamente de stocare speciale care nu admit expunerea vizibilă în spațiile comerciale accesibile publicului. 

În Moldova există diverse tipuri de echipamente de stocare a produselor din tutun în funcție de tipul magazinului, care sunt situate de regulă în spatele casei de marcat sau tejghelei. Prețul echipamentului de stocare special, variază între 14.000 lei și 40.000 lei, fiind fabricat de producători recunoscuți din afara țării.

Aceștia susțin că practica altor țări care au implementat asemenea reglementări demonstrează că echipamentul de stocare (dulapuri, rafturi etc.) este prevăzut cu uși speciale care nu permit ca produsele din tutun, să fie vizibile publicului și care poate fi deschis doar în momentul când are loc vânzarea sau în timpul verificărilor funcționale (de exemplu, suplinirea stocului, întreținere sau inventariere). 

În baza experienței tuturor țărilor în care sunt aplicate norme legislative similare, procesul de cumpărare se desfășoară în următorul mod:

  • Fumătorul adult intră în magazin și solicită să cumpere un pachet de țigarete;
  • Vânzătorul solicită un act de identitate care confirmă că acesta nu este minor;
  • Vânzătorul prezentă lista produselor din tutun disponibile pentru vânzare;
  • Vânzătorul deschide echipamentul de stocare (în acest moment, este permisă vizualizarea produselor aflate într-o secțiune);
  • Vânzătorul ia pachetul de țigarete din echipament;
  • Vânzătorul închide echipamentul de stocare;
  • Vânzătorul transmite pachetul de țigarete fumătorului adult și are loc vânzarea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău