Gheorghe Vrabie, graficianul care a creat stema de stat și bancnota națională

  • 27 August 2016 12:59
Gheorghe Vrabie, graficianul care a creat stema de stat și bancnota națională

Unul dintre simbolurile Republicii Moldova – stema de stat și bancnota națională, au fost create de reputatul grafician Gheorghe Vrabie.

Artistul s-a stins din viață în acest an, pe 31 martie, iar astăzi este o ocazie în plus să ne amintim de el.

Artistul plastic Gheorghe Vrabie obișnuia să spună că operele sale sunt purtate în buzunare de către toți cetățenii Republicii Moldova – pentru că lucrările sale se regăsesc pe buletinele de identitate și pe bancnotele moldovenești:

Gheorghe Vrabie este și autorul imaginii monedei naționale. Spre deosebire de stemă, selecționată după un concurs deschis, leul s-a făcut în mare taină, după cum a povestit Gheorghe Vrabie într-un interviu pentru Radio Chișinău

De asemenea, Gheorghe Vrabie este și autorul simbolurilor capitalei – stema și drapelul  Chișinăului.

Gheorghe Vrabie a rămas în conștiința publicului drept unul dintre străluciții graficieni de carte de la noi. După studii temeinice la Sankt Petersburg, Gheorghe Vrabie și-a îndreptat interesul spre creația lui Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru. A ilustrat, de asemenea,  opera lui Dante, Longos, Paul Valery. Preocupat de cercetare, artistul Gheorghe Vrabie a semnat mai multe studii despre creația unor importanți plasticieni de la noi: Aurel David și Igor Vieru.

Pe parcursul activitații sale, a deschis mai multe expoziții personale în Moldova, dar și în străinătate.  Gheorghe Vrabie s-a stins din viață la 77 de ani, în această primăvară, lăsând în urma trecerii sale îndemnul de a ne apleca spre carte, unde el a găsit calea, adevărul și lumina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău