Germanul Manfred Weber - 'cap de listă' al dreptei europene în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European

  • 08 Noiembrie 2018 18:24
Germanul Manfred Weber - 'cap de listă' al dreptei europene în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European

Germanul Manfred Weber a fost învestit joi, la Helsinki, 'cap de listă' al dreptei europene pentru alegerile din mai anul viitor pentru Parlamentul European, scrutin care ar urma să fie caracterizat, potrivit majorității previziunilor, de o ascensiune a formațiunilor populiste, notează AFP, citat de Agerpres.

La finalul unui scrutin lipsit de suspans, politicianul bavarez în vârstă de 46 de ani a obținut 492 din 619 voturi ale delegaților Partidului Popular European (PPE), chemați să voteze, potrivit rezultatelor anunțate oficial la congresul formațiunii paneuropene. Adversarul său, finlandezul Alexander Stubb (50 de ani), a obținut 127 de voturi. Două voturi au fost anulate.

Dacă PPE va rămâne prima forță în Parlamentul European după alegerile din mai anul viitor, Manfred Weber ar putea pretinde succesiunea luxemburghezului Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene.

Acest bărbat discret și fără mare carismă a promis în ultimul său discurs că 'va construi o Europă mai unită, mai protectoare și mai ambițioasă'.

Weber, care conduce grupul PPE din Parlamentul European, s-a prezentat drept un moderat capabil să surmonteze divizările din acest partid paneuropean aflat în pierdere de viteză în fața ascensiunii formațiunilor extremiste, pe fondul crizei migrației din UE.

Postul de președinte al Comisiei Europene, ocupat începând din 2004 de un membru al PPE, face parte din marea negociere care va urma alegerilor europene din 23-26 mai anul viitor, alături de președinții Consiliului European, Parlamentului European și Băncii Centrale Europene și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Congresul PPE de la Helsinki a fost o demonstrație de unitate a acestei formațiuni din care face parte și partidul ungar Fidesz, al cărui lider Viktor Orban a fost acuzat de ignorarea valorilor europene, în special în legătură cu primirea migranților.

În timpul discursului rostit joi la Helsinki, premierul ungar a fost aplaudat îndelung de un număr important de delegați, el subliniind că fără valori Europa și-ar pierde identitățile 'culturale' , dar condamnând în același timp 'Europa fără rădăcini' a liberalilor, socialiștilor și Verzilor.

În prezent, PPE și social-democrații europeni au împreună o majoritate de 55% în Parlamentul European, dar sondajele de opinie prognozează încetarea acestei dominații după alegerile europene.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău