Germanul Manfred Weber - 'cap de listă' al dreptei europene în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European

  • 08 Noiembrie 18:24
Germanul Manfred Weber - 'cap de listă' al dreptei europene în viitoarele alegeri pentru Parlamentul European

Germanul Manfred Weber a fost învestit joi, la Helsinki, 'cap de listă' al dreptei europene pentru alegerile din mai anul viitor pentru Parlamentul European, scrutin care ar urma să fie caracterizat, potrivit majorităţii previziunilor, de o ascensiune a formaţiunilor populiste, notează AFP, citat de Agerpres.

La finalul unui scrutin lipsit de suspans, politicianul bavarez în vârstă de 46 de ani a obţinut 492 din 619 voturi ale delegaţilor Partidului Popular European (PPE), chemaţi să voteze, potrivit rezultatelor anunţate oficial la congresul formaţiunii paneuropene. Adversarul său, finlandezul Alexander Stubb (50 de ani), a obţinut 127 de voturi. Două voturi au fost anulate.

Dacă PPE va rămâne prima forţă în Parlamentul European după alegerile din mai anul viitor, Manfred Weber ar putea pretinde succesiunea luxemburghezului Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene.

Acest bărbat discret şi fără mare carismă a promis în ultimul său discurs că 'va construi o Europă mai unită, mai protectoare şi mai ambiţioasă'.

Weber, care conduce grupul PPE din Parlamentul European, s-a prezentat drept un moderat capabil să surmonteze divizările din acest partid paneuropean aflat în pierdere de viteză în faţa ascensiunii formaţiunilor extremiste, pe fondul crizei migraţiei din UE.

Postul de preşedinte al Comisiei Europene, ocupat începând din 2004 de un membru al PPE, face parte din marea negociere care va urma alegerilor europene din 23-26 mai anul viitor, alături de preşedinţii Consiliului European, Parlamentului European şi Băncii Centrale Europene şi de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Congresul PPE de la Helsinki a fost o demonstraţie de unitate a acestei formaţiuni din care face parte şi partidul ungar Fidesz, al cărui lider Viktor Orban a fost acuzat de ignorarea valorilor europene, în special în legătură cu primirea migranţilor.

În timpul discursului rostit joi la Helsinki, premierul ungar a fost aplaudat îndelung de un număr important de delegaţi, el subliniind că fără valori Europa şi-ar pierde identităţile 'culturale' , dar condamnând în acelaşi timp 'Europa fără rădăcini' a liberalilor, socialiştilor şi Verzilor.

În prezent, PPE şi social-democraţii europeni au împreună o majoritate de 55% în Parlamentul European, dar sondajele de opinie prognozează încetarea acestei dominaţii după alegerile europene.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
1 °C
Ploaie ușoară
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Vin
-0 °C
Sâm
0 °C
Dum
-4 °C
Lun
-1 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2269 0.0659
USD 17.0571 0.0274
RON 4.1254 0.0138
UAH 0.6130 0.0021
RUB 0.2515 0.0001
Arhivă Radio Chișinău