Germanii aduc un omagiu victimelor atacului de la târgul de Crăciun din Berlin, la cinci ani de la tragedie

  • 19 Decembrie 2021 12:10
Germanii aduc un omagiu victimelor atacului de la târgul de Crăciun din Berlin, la cinci ani de la tragedie

Germania aduce un omagiu duminică victimelor celui mai grav atac jihadist consemnat vreodată pe teritoriul său. Comis de tunisianul Anis Amri, atacul din 19 decembrie 2016, revendicat de gruparea Stat Islamic, s-a soldat cu 12 morți și zeci de răniți. O a 13-a persoană a decedat în octombrie acest an din cauza rănilor grave suferite în atac, relatează duminică AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Ziua de duminică va fi marcată începând cu ora locală 18:45 (17:45 GMT) de o ceremonie și un discurs al președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Ceremonia se va desfășura în celebra biserică memorială Kaiser Wilhelm (Gedächtniskirche). Clopotele bisericii vor răsuna la ora 20:02, ora atentatului din 2016, când camionul lansat în plină viteză a intrat în mulțimea de vizitatori ai târgului de Crăciun din Berlin.

Apropiații victimelor atentatului, așteptați la ceremonie, au adresat în această săptămână o scrisoare deschisă noului cancelar Olaf Scholz în care solicită investigații suplimentare întrucât, în opinia lor, nu au fost elucidate complet circumstanțele referitoare la eventualii complici.

Pe 19 decembrie 2016, tunisianul Anis Amri a intrat cu un camion în vizitatorii târgului de Crăciun organizat în apropierea bisericii memoriale Kaiser Wilhelm din Berlin. Amri îl ucisese deja pe șoferul camionului, un cetățean polonez, și capturase vehiculul pentru a-l folosi la comiterea atacului.

Anis Amri, care avea 24 de ani când a comis atentatul, a reușit să se ascundă timp de patru zile. Teroristul a fost apoi identificat în apropiere de Milano, unde a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția italiană.

Începând din anul 2000, autoritățile germane au dejucat 23 de tentative de atentate islamiste, indica în septembrie Ministerul de Interne german. Numărul islamiștilor considerați periculoși care se află în Germania în prezent este de 554, potrivit poliției germane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău