Germania vrea ca peste tot în UE să se aplice aceleași criterii pentru restricțiile de deplasare în cazul pandemiei de coronavirus

  • 01 Septembrie 08:28
Germania vrea ca peste tot în UE să se aplice aceleași criterii pentru restricțiile de deplasare în cazul pandemiei de coronavirus

Germania, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, va propune miercuri celorlalte state membre armonizarea restricțiilor de călătorie decise de statele membre din cauza pandemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

O sursă europeană a declarat pentru AFP că propunerea va fi făcută în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE, care are loc miercuri la Bruxelles.

„Un răspuns coerent este crucial pentru evitarea unei abordări fragmentate, cum am văzut la începutul anului acesta, și pentru păstrarea integrității spațiului Schengen”, menționează președinția germană a Consiliului UE în propunerea sa.

„Hartă sanitară” comună. Germania vrea să fie folosite aceleași criterii

Documentul consultat de AFP propune o abordare comună privind datele legate de pandemia de COVID-19, criteriile de risc, evaluarea și ierarhizarea zonelor de risc.

Este sugerat și un cadru comun pentru măsurile privind zonele de risc și restricțiile impuse deplasărilor, cu „o atenție specială pentru regiunile frontaliere”.

Proiectul propune de asemenea folosirea acelorași date epidemiologice, cantitative și calitative, cu obiectivul realizării unei „hărți” sanitare comune.

Este remarcat faptul că în prezent Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) furnizează periodic date, dar acestea sunt folosite diferit de statele UE, unele privilegiind datele naționale, iar altele pe cele regionale.

Riscul epidemiologic, stabilit după o „analiză comună”

Propunerea germană sugerează și o „analiză comună” a riscului epidemiologic (rata de incidență, de depistare, spitalizările) și o „declarație comună” privind zonele de risc, respectiv ierarhizarea și frecvența actualizării acestora. În cazul acestor zone, textul președinției germane a Consiliului UE constată că evaluarea și ierarhizarea lor poate varia considerabil de la o țară la alta, cu o plasare în două sau trei categorii (verde, galbenă, roșie), mai mult sau mai puțin cunoscută.

Germania dorește astfel să uniformizeze comunicarea asupra restricțiilor de deplasare decise de statele membre, instituite uneori fără ca țările vizate să fi fost informate în prealabil.

Vineri, de pildă, Ungaria a anunțat că își va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie pentru a limita creșterea numărului infectărilor cu noul coronavirus, iar ungurii care se întorc în țară din străinătate vor trebui să intre în carantină. Anunțul a luat prin surprindere autoritățile române și l-a făcut pe președintele francez Emmanuel Macron să avertizeze că o reînchidere a granițelor Europei ar fi contraproductivă. Ministrul de externe Bogdan Aurescu și cel de interne, Marcel Vela, au vorbit apoi cu omologii lor din Ungaria și au convenit să mențină deschise 12 puncte de frontieră pentru tranzit. 

La reuniunea de miercuri, președinția germană a Consiliului UE are ca obiectiv să identifice „aspectele” propunerii sale, care ar putea conduce la „o coordonare mai strânsă” între statele membre.

Surs:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
10
Sun
8

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău