Germania va suplimenta bugetul apărării, dar acesta nu va ajunge la 2% din PIB

  • 30 Iunie 2015 15:56
Germania va suplimenta bugetul apărării, dar acesta nu va ajunge la 2% din PIB

Germania își va suplimenta progresiv cheltuielile militare, bugetul apărării fiind în prezent mult sub 2% din PIB, nivelul minim solicitat de NATO și care este îndeplinit de numai câteva state din cadrul Alianței, transmite agenția DPA.

'Securitatea necesită investiții', a declarat marți ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, în timpul unui eveniment ocazionat de împlinirea a 60 de ani de la intrarea Germaniei în NATO.

Germania alocă în prezent apărării 1,2% din PIB, respectiv 33 de miliarde de euro. Conform proiectului prezentat la acest eveniment, până în anul 2019 cheltuielile militare ar urma să crească la 35 de miliarde de euro. Însă chiar și cu această creștere, bugetul german al apărării tot va fi mult inferior pragului de 2% din PIB. Pentru a se atinge acest nivel, Germania ar trebui să aloce sectorului militar 58 de miliarde de euro, estimare pentru care s-a luat în calcul și evoluția prognozată a PIB-ului.

Dintre cele 28 de state membre ale NATO, în prezent numai cinci respectă recomandarea de a aloca apărării cel puțin 2% din PIB, respectiv SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia și Estonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău