Germania va contribui cu 5.000 de militari pentru noua forță de reacție rapidă a Uniunii Europene

  • 21 Martie 2022 18:44
Germania va contribui cu 5.000 de militari pentru noua forță de reacție rapidă a Uniunii Europene

Germania este pregătită să furnizeze în 2025 nucleul noii forțe de reacție rapidă a Uniunii Europene, a anunțat luni ministrul apărării german Christine Lambrecht, înaintea discuțiilor cu omologii săi din UE despre strategia europeană în domeniul securității, ce ar urma să fie convenită de liderii statelor membre în această săptămână, relatează Reuters.

''Voi prezenta faptul că Germania poate furniza nucleul militar ... pentru anul 2025'', a declarat Lambrecht la sosirea la Bruxelles pentru reuniunea miniștrilor afacerilor externe și ai apărării din UE.

Aceștia discută luni despre Busola Strategică, care va oferi orientări politice și strategice clare cu privire la modul în care UE va aborda chestiunea securității și apărării în următorii 5-10 ani și va consolida rolul UE de furnizor de securitate pentru cetățenii săi. Aceasta va permite UE să acționeze mai rapid și mai decisiv pentru a-și proteja valorile și interesele, precum și să contribuie la pacea și securitatea internaționale.

Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană și-a propus crearea unei forțe de reacție rapidă de până la 5.000 de soldați, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată, scrie Agerpres.

''Trebuie să devenim mai rapizi, în special atunci când ne confruntăm cu o asemenea situație plină de provocări ca cea din prezent'', a subliniat ministrul apărării austriac Klaudia Tanner, referindu-se la agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

Într-o schimbare majoră a politicii sale de securitate, Germania a aprobat livrarea de arme către Ucraina și a anunțat o creștere substanțială a cheltuielilor sale pentru apărare după ce forțele ruse au invadat țara vecină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău