Germania | Un raport parlamentar trage un semnal de alarmă asupra situației îngrijorătoare a dotării armatei

  • 20 Februarie 2018 15:34
Germania | Un raport parlamentar trage un semnal de alarmă asupra situației îngrijorătoare a dotării armatei

Un raport publicat marți de Bundestag, camera inferioară a parlamentului, trage un semnal de alarmă cu privire la dotarea armatei germane, atrăgând atenția asupra problemelor tehnice ale submarinelor, avioanelor și elicopterelor, precum și asupra personalului insuficient, transmite AFP.

Aceste deficiențe ale Bundeswehr (armata germană) în privința echipamentelor și oamenilor, în raport cu misiunile externe tot mai numeroase care îi sunt încredințate, sunt cunoscute de mai multă vreme, însă guvernul cancelarului Angela Merkel a promis să le remedieze prin alocarea de resurse suplimentare.

''Departe de a se îmbunătăți, capacitatea de acțiune a forțelor armate mai degrabă s-a degradat și mai mult'', arată raportorul Bundestag-ului, Hans-Peter Bartels, în documentul menționat.

Acesta constată ''menținerea unor lipsuri mari în ce privește atât personalul, cât și materialele în toate domeniile Bundeswehr-ului''.

Exemplele citate în document sunt de natură să preocupe atât guvernul, cât și aliații Germaniei din NATO sau statele care îi sunt partenere în misiunile internaționale.

Astfel, la sfârșitul lui 2017, cele șase submarine germane erau trase pe uscat pentru probleme tehnice. La rândul său, aviația a traversat recent perioade în care niciunul din cele 14 aparate de transport militar Airbus de tip A400M nu erau în stare de zbor, tot din cauza unor deficiențe tehnice.

Chiar și responsabilii escadrilelor formate din cele mai sofisticate avioane de vânătoare, Eurofighter și Tornado, elicoptere Tigre, CH-53 sau NH-90, se plâng că nu pot asigura instruire suficientă echipajelor pentru că aparatele sunt frecvent consemnate la sol pentru probleme mecanice, mai arată raportul.

În ce privește marina, deși scoaterea din uz a navelor vechi respectă calendarul prevăzut, sosirea celor noi și moderne se află sistematic în întârziere.

''Lipsa de piese de schimb afectează atât armata terestră, cât și forțele aeriene'', mai indică raportul.

În urma tăierilor din bugetele militare ale Germaniei după reunificarea țării, în 1990, și sfârșitul Războiului Rece, armata s-a confruntat în mod regulat cu problema echipamentelor învechite.

Guvernul a declarat în 2017 că își propune să stopeze această tendință, anunțând că Bundeswehr-ul va beneficia în următorii șapte ani de prima creștere de efective de după 1990 și de mai multe investiții.

Însă, potrivit raportului menționat, până în prezent ''nu există încă suplimentări reale'' în bugetele militare. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău