Germania și Marea Britanie denunță interviul cu Protasevici difuzat de televiziunea belarusă: "În mod clar e realizat sub constrângere"

  • 04 Iunie 2021 16:22
Germania și Marea Britanie denunță interviul cu Protasevici difuzat de televiziunea belarusă:

Marea Britanie și Germania reacționează după difuzarea interviului cu opozantul Roman Protasevici, de către televiziunea de stat belarusă. Ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab, l-a catalogat drept "tulburător", estimând că a fost "în mod clar realizat sub constrângere", scrie digi24.ro.

Potrivit sursei citate și purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a catalogat interviul drept "o rușine".

"Persecuția celor care apără drepturile omului și libertatea media în Belarus trebuie să înceteze", a afirmat într-o postare pe Twitter Dominic Raab, adăugând că toate "persoanele implicate în turnarea și realizarea sub coerciție a interviului trebuie să răspundă", relatează AFP, citată de Agerpres.

Jurnalistul și militantul de opoziție Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai împreună cu partenera sa Sofia Sapega, după ce zborul lor Ryanair care efectua o cursă între Atena și Vilnius a fost interceptat de un avion de vânătoare belarus.

Roman Protasevici l-a lăudat pe Lukașenko, în recentul interviul difuzat în Belarus

În acest al treilea interviu difuzat de televiziunea de stat din Belarus, tânărul de 26 de ani mărturisește că a îndemnat la participarea la manifestații antiguvernamentale anul trecut. De asemenea, el îl laudă pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Această atitudine surprinzătoare pentru cofondatorul și fostul redactor șef al canalului de opoziție Nexta de pe Telegram a făcut-o vineri pe șefa opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia să afirme că interviul a fost realizat "sub presiune".

Și purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a calificat acest interviu drept "o rușine pentru postul care l-a difuzat și pentru liderii belaruși", denunțând "disprețul lor total pentru democrație și, trebuie să spunem și acest lucru, disprețul lor pentru ființele umane".

"Toate gândurile noastre se îndreaptă către acest tânăr și toți ceilalți cetățeni din Belarus care sunt tratați atât de inuman pentru convingerile lor, în condițiile în care ei luptă pentru drepturile civile", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău