Germania și Marea Britanie cer Rusiei să detensioneze situația la frontiera cu Ucraina

  • 06 Decembrie 2021 17:55
Germania și Marea Britanie cer Rusiei să detensioneze situația la frontiera cu Ucraina

Germania și Marea Britanie au lansat luni - în mod separat - apeluri către Rusia pentru a detensiona situația de la frontiera cu Ucraina în urma activităților sale militare din ultimul timp, cu o zi înaintea discuțiilor dintre președinții SUA, Joe Biden, și Rusiei, Vladimir Putin, în format de videoconferință, relatează DPA și Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul german și-a exprimat luni îngrijorarea față de mișcările de trupe rusești de-a lungul frontierei cu Ucraina și a îndemnat Moscova la 'dezescaladare'.

'Din punctul nostru de vedere, este foarte important acum ca Rusia să contribuie la dezescaladare și la transparență în privința activităților sale militare', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german, citat de DPA.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german aflat la final de mandat Angela Merkel, a cerut ca orice fel de provocări să fie evitate, recunoscând în același timp că țările au dreptul de a muta trupe în interiorul propriilor granițe, un argument invocat constant de Kremlin atunci când este întrebat despre mobilizările de trupe în apropierea frontierei cu Ucraina și în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

'Ceea ce vedem noi astăzi de partea rusă este lipsă de transparență', a afirmat Seibert, adăugând totodată că 'auzim o retorică din ce în ce mai agresivă' din partea Moscovei.

La Londra, un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie dorește ca Rusia să facă un pas înapoi, invitând-o să dezamorseze tensiunile de la frontiera cu Ucraina. 'Ați văzut o desfășurare tot mai mare la frontieră și este clar că trebuie să abordăm aceasta. Credem că Rusia trebuie să facă un pas înapoi și să aplaneze tensiunile provocate acolo', a declarat el presei.

Aceste declarații intervin cu o zi înainte de întâlnirea, în format de videoconferință, între președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, la care urmează să fie abordată situația legată de Ucraina.

Kievul și aliații săi occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă concentrare de trupe și echipamente militare rusești în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina, pentru a doua oară în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilitățile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău